Kontrola primjene propisa iz oblasti turizma u KS

turisti-bih

Stupanjem na snagu Odluke o visini boravišne takse na području Kantona Sarajevo 9. februara, pokrenute su aktivnosti tržišno – turističke i radne inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) na kontroli primjene zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti turizma, potvrdila je Feni glasnogovornica KUIP-a KS-a Vildana Brdarić.

Dodala je da te aktivnosti podrazumijevaju pojačani inspekcijski nadzor nad radom pravnih i fizičkih osoba koja u Kantonu Sarajevo pružaju usluge smeštaja, a radi osiguranja izvršenja zakona i drugih propisa.

– Aktivnosti se organiziraju svaki dan u toku radnog vremena, poslijepodnevnim i noćnim satima. Kombinovani timovi koje čine 14 inspektora, odnosno osam tržišno-turističkog i šest inspektora rada, vršit će nadzore nad primjenom Zakona o turizmu KS-a, Zakona o radu FBiH, te Zakona o fiskalnim sistemima FBiH- istakla je Brdarić.

Po njenim riječima, radi snažnijeg suzbijanja nezakonitih pojava poseban fokus inspekcijskih nadzora je obračun i uplata boravišne takse, evidentiranje i kontrola prometa putem fiskalnih uređaja, neizdavanje fiskalnih računa, te rad nacrno.

Iz KUIP-a KS-a ističu da će inspektorati koji obavljaju ove aktivnosti svakih 15 dana obavještavati Ministarstvo privrede KS-a o izvršenim nadzorima i poduzetim mjerama.

– S obzirom na to da određeni broj ugostitelja ovom organu već dostavlja izvještaj o broju korisnika usluga smještaja i iznosu naplaćene boravišne takse, evidentna je potreba da nadležno ministarstvo u što kraćem roku propiše oblik i sadražaj obrazaca predviđenih Zakonom o turizmu KS-a, radi vođenja jednoobrazne evidencije (obrazac prijave boravka korisnika usluga smještaja, sadržaj i način vođenja evidencije korisnika usluga i sl.)- kazala je Brdarić.

Iz KUIP-a podsjećaju i da obveznik uplate boravišne takse uplaćuje naplaćenu boravišnu taksu na račun Turističke zajednice Kantona Sarajevo u skladu sa Zakonom o turizmu KS-a.