Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

je li pala vlada?

Buran dan na Skupštini TK, podnesene krivične prijave protiv nekoliko zastupnika

Prijava je nadležnim tužilaštvima podnesena protiv Dževada Hadžića, predsjednika Kluba SDP u Skupštini TK, Slađana Ilića, Vedrane Petrović i drugih

Zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje više krivičnih djela u sticaju počinjenih grubim kršenjem Ustava, zakona i Poslovnika Skupštine TK-a i sazivanja hitne neustavne i nezakonite sjednice dijela zastupnika, premijer TK-a i predsjednik Skupštine danas su podnijeli krivičnu prijavu protiv više osoba.

Prijava je nadležnim tužilaštvima podnesena protiv Dževada Hadžića, predsjednika Kluba SDP u Skupštini TK, Slađana Ilića, Vedrane Petrović i drugih, javlja FTV.

Podsjetimo, danas je bio buran posljednji dan 2020. godine na području Tuzlanskog kantona zbog dvije paralelne sjednice Skupštine.

Naime, nova većina u Skupštini koju čine SDP, SBB, PDA i Naša stranka ističe da su na svojoj sjednici odblokirali kanton i smijenili premijera i sve ministre, dok Žarko Vujović aktuelni predsjednik Skupštine tvrdi da je riječ o državnom udaru i da će podnijeti krivične prijave.

Na državni udar ukazuje predsjednik Skupštine Žarko Vujović, ali i nekolicina zastupnika iz reda DF, SD i Stranke za BiH, čija smjena na jednoj od prethodnih sjednica nije realizirana zbog potezanja pitanja vitalnog nacionaolnog interesa. Zbog održavanja, kako Vujović tvrdi nelegalne sjednice nove većine kojom su prekršene sve pravne norme kantona i Federacije pozvao je nadležne institucije da reaguju.

„Javno još jednom pozivam direktora Uprave policije, v.d. minitra policije, tužilaštvo, od vrha da dna, da zaštite ustavni poredak i da s eova procedura i ova blokada rješava ovdje u skupštinskim klupama“, poručio je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Iz nove većine navode da su kompletnu proceduru proveli u skladu sa Poslovnikom i da je hitnu sjednicu sazvala zamjenica predsjednika Skupštine Lejla Vuković. Osim, kako nova većina ističe smjene premijera i ministara smijenjeno je i skupštinsko rukovodstvo, pa je prema njihovim riječima novi predsjednik Slađan Ilić iz reda srpskog naroda, zamjenica Vedrana Petrović iz reda hrvatskog naroda, dok je Lejla Vuković iz reda Bošnjaka ostala na svojoj poziciji. Također, nova većina tvrdi da se njihova volja mora poštovati i da nema govora o državnom udaru.

„Vidite na šta su sve spremni da bi sačuvali svoje pozicije, gospodin Krešić, gospodin Vujović i gospodin Tulumović. Šta dalje? Vrlo jednostavno, izabrali smo novo rukovodstvo, imamo novu sjednicu u utorak, donosimo Budžet i donosimo Finansijski plan Zavoda za zapošljavanje i život teče dalje“, kazao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP u Skupštini TK.

Podsjetimo i na identičnu situaciju iz 2013. godine u skupštinskim klupama, kada je tadašnje rukovodstvo na čelu sa SDP-om, pozivajući se na odluku OHR-a koja se odnosila na Srednjobosanski kanton konstatovalo da smjena vlasti nije moguća dok konačnu odluku o već pokrenutom vitalnom nacionalnom interesu ne donese Ustavni sud.