visoki predstavnik EU

Borell: Bh. vlasti moraju hitno riješiti ovu zastrašujuću situaciju s migrantima

josep_borell

“Trenutna situacija je apsolutno neprihvatljiva i EU s toga poziva BiH vlasti na svim nivoima da joj se potpuno posvete i nastave da rade kako bi se znašlo dugoročno rješenje na osnovi zajedničke odgovornosti,” izjavio je Visoki Predstavnik EU Josep Borrell

“Svjedoci smo ozbiljne migrantske humanitarne krize u BiH. Preko 900 migranata ostavljeni su bez smještaja u teškim zimskim uslovima nakon zatvaranja prihvatnog centra Lipa. To je dodatno otežalo situaciju u kojoj skoro 3,000 migranata nemaju adekvatan smještaj”, kazao je visoki predstavnik EU Josep Borell.

“Bosanske vlasti na svim nivoima moraju hitno riješiti ovu zastrašujuću situaciju. U Biri postoji prihvatni centar čije je uspostavljanje koštalo Europsku Uniju 3,5 miliona eura a koji migrantima može prižiti smještaj tokom zimskih mjeseci, kao što je istakla i EU Komesarka za Unutrašnje poslove Ylva Johansson tokom telefonskih razgovora sa Premijerom Unsko-Sanskog Kantona i Predsjedavajućeg Vijeća Ministara BiH. Odluka Vijeća Ministara donesena 21 Decembra kao i ona donesena 31 Decembra o privremenom otvaranju Bira centra se mora odmah sprovesti, bez ikakvih odgađanja”, dodaje Borell.

Još je kazao da je situacija trenutno neprihvatljiva.

“Trenutna situacija je apsolutno neprihvatljiva i EU s toga poziva BiH vlasti na svim nivoima da joj se potpuno posvete i nastave da rade kako bi se znašlo dugoročno rješenje na osnovi zajedničke odgovornosti,” izjavio je Visoki Predstavnik EU Josep Borrell.