Buran početak sjednice, Magazinović poručio Softiću: Ne sam Safete

BiH

parlament bih (2)

Na samom početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kod utvrđivanja dnevnog reda poslanici su tražlii skidanje s dnevnog reda set zakona koji se odnosi na akcize, tvrdeći da su prekršene procedure te da se razjasni ko je predlagač.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović zatražio je pojašnjenje ko je predlagač ovih zakona kako bi pri glasanju znali za šta će glasati jer, kaže, građani očekuju ishod današnje sjednice da bi znali da li će rezervoar goriva poskupiti za 10 KM i da li će biti lančanih poskupljenja.

Podsjetio je da je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić poručio da će zakoni biti razmatrani u skraćenoj proceduri, u dva čitanja, sa amandmanskom fazom, ali pred poslanicima je sada hitna procedura koja ne predviđa ovakav “put” zakona.

Formalno-pravno predlagač je Dom naroda, a ne Vijeća ministara i bilo bi dobro da se razjasni, kaže poslanik SDP-a, kako je prijedlog Vijeća ministara postao prijedlog Doma naroda koji se razmatra po hitnoj proceduri.

– Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark napravio je mnogo kilometara za lobiranje ovog zakona. Dopredsjedavajući Doma naroda Safet Softić (Stranka demokratske akcije – SDA) je tu, ali ja bih mu rekao ‘ne sam Safete’ jer će postati zaštitno lice poskupljenja goriva i ostaloga – tvrdi Magazinović.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević također je zatražila odgovor ko je predlagač zakona, ali i da se oni skinu s dnevnog reda jer se ne radi o obaveznim tačkama, a ujedno nisu uvrštene u skladu s poslovnikom i nisu prošle propisanu proceduru.

– Ako je Dom naroda predlagač treba nam stav Vijeća ministara, a ako je predlagač Vijeće ministara, Dom naroda ne može mijenjati proceduru. Zbog svega toga predlažem novu tačku dnevnog reda za razmatranje Zakona o namjesništvu po hitnom postupku i postavimo Wigemarka za namjesnika u BiH, a raspustimo Vijeće ministara i oba doma – kazala je.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Damir Bećirović kazao je da, ukoliko je predlagač Dom naroda, nedostaje i mišljenje Zakonodavno-pravnog sektora, dok je za njegovog kolegu iz Kluba Željka Komšića čudno da se zakoni u jednom domu razmatraju po jednoj proceduri, a u drugom domu po drugoj te je pozvao Softića da povuče zakone.

Za poslanika Nezavisnog bloka Senada Šepića ovo je potpuna nekorektnost, smatrajući da se ovim nepoštovanjem procedura ruše institucije i zakoni BiH i sve to na silu te dodaje da će ova situacija ostati zabilježena kao nedemokratska.

Zatražio je i on skidanje ovih zakona s dnevnog reda i predložio da se dnevni red dopuni Informacijom o sastanku na Jahorini visokih delegacija Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te pojasni zvanično saopćenje sa sastanka u kojem stoji da je “BiH u krizi, a HDZ i SNSD imaju zajedničko opredjeljenje”.

I poslanici Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Zaim Backović i Jasmin Emrić također su tražili razjašnjenje ko je predlagač zakona, ali i predložili da se zakoni skinu s dnevnog reda sjednice.

Dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (SDS) podsjetio je da demokratija postoji kako bi i oni koji su u manjini mogli imati svoj glas, da demokratija znači i poštovanje procedura i da nije slučajno što postoji komisijska faza gdje se može detaljno razmatrati svaki zakon.

– Softiću hvala na iskrenosti jer je i sam rekao da hitna procedura nije zbog hitnosti, nego da se zaobiđe komisijska faza – podvukao je Bosić, a njegov kolega iz Kluba SDS-a pozvao je predsjedavajuću Borjanu Krišto (HDZBiH) da odgovori na ova pitanja.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) pozvao je poslanike da ne vrijeđaju jedni druge i da poštuju dignitet tog doma, dodajući da on neće vrijeđati iako je nekoliko uvreda upućeno i njemu.

Govoreći o setu zakona o akcizama, podvukao je da se radi o zakonima koji su Predstavničkom domu dostavljeni od Doma naroda s prijedlogom za hitnu proceduru te Kolegij nije imao drugog načina nego da to stave na dnevni red kao obaveznu tačku.

– Stoga ovo nije moguće skinuti s dnevnog reda. Glasat ćemo o proceduri, ali i suštini zakona ako do toga dođe i to je put kojim trebamo ići. Pred nama je zahtjev Doma naroda da ih razmatramo po hitnoj proceduri, ali niko ne kaže da mora biti prihvaćen, mada ću glasati za to – zaključio je.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović jasno je kazao da su zakoni usvojeni u Domu naroda i njihovo su vlasništvo.

Još uvijek traje rasprava o dnevnom redu sjednice na kojoj bi danas trebale biti razmatrane brojne druge teme.