Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslodavci iz Slovenije zadovoljni radnicima iz BiH

poslodavci_slovenci

Poslodavci u Sloveniji su izrazito zadovoljni radnicima iz Bosne i Hercegovine, njihovim znanjima i vještinama te su istakli da je potreba za radnom snagom iz BiH i dalje velika, kao i da će takva biti i u narednim godinama.

S druge strane, radnici iz BiH su zadovoljni svojim radno-pravnim statusom i mogućnošću da rade u Sloveniji u nedostatku radnih ponuda na domaćem tržištu rada.

To su zaključci delegacije Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođene direktorom Agencije Muamerom Bandićem, koja boravi u Republici Sloveniji s ciljem direktnog uvida u uslove rada bosanskohercegovačkih građana u ovoj državi.

Od početka realizacije Sporazuma o zapošljavanju u Republici Sloveniji, od marta 2013. pa do kraja oktobra ove godine, ukupno je izdato 18.118 radnih dozvola, a od toga u ovoj godini 8.132 radne dozvole. Zbog toga, pojašnjavaju iz Agencije za rad i zapošljavanje, i postoji potreba za kontinuiranim praćenjem uslova rada bh. građana u Sloveniji.

Tokom ove sedmice delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH je obavila razgovore sa poslodavcima koji zapošljavaju bh. radnike. Poseban akcent je bio na provjeri uslova pod kojima radnici rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa te da li su u istom položaju kao i slovenska radna snaga. Posjeta je iskorištena za razgovare i sa radnicima iz BiH, koji su informirali o svom statusu.

Također, obavljen je i razgovor sa predstavnicima slovenskog sindikata kako bi se dobila cjelokupna slika o uslovima rada bh. radnika u Republici Sloveniji.

Zaključeno je da sporazum između dvije države poštuju i poslodavaci i radnici te je ocijenjeno da je svrha sporazuma ostvarena, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.