Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjednica parlamenta BiH

Burna rasprava Magazinovića i Novaković-Bursać: Kad on kaže “u salu”, vi uđete u salu…

New Project – 2021-10-26T145157.866

Poslaniku SDP-a zastupnica SNSD-a je spočitala „da gleda tuđa posla“, a to je nazvala „sindromom pogleda preko plota“, kako se to pojasnila je kaže u „nekim krugovima u RS“

Snježana Novaković-Bursać, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u raspravi o zahtjevu Sifeta Podžića, ministra odbrane, a koji je uputio Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, osvrnula se na izjave Saše Magazinovića, poslanika SDP-a, ali i drugih poslanika koji su kritikovali bojkot koji SNSD provodi od jula ove godine.

S.DEGIRMENDŽIĆ

Novaković-Bursać je nakon što je Magazinović upozorio da se mora paziti na retoriku jer „krupne riječi“ mogu završiti napadom na povratnike, odbacila odgovornost SNSD-a za takvu mogućnost , te je optužila Magazinovića da je „takvo nešto možda u njegovoj glavi“.

Odbacila je i bilo kakvu krivicu SNSD-a za nepovoljnu političku situaciju u zemlji, te je prebacila na stranke i lidere u FBiH.

Novaković-Bursać je „nenormalnim“ ocijenila „da neko ko se zalaže za državu, prihvata stranca u sudskim i političkim tijelima i da zaziva intervencije“.

– Slažem se da smirimo tonove, ali gospodo to ne dolazi iz RS-a niti iz SNSD-a, apelujem na svu javnost da umolite svoje predstavnike da se suzdržite – kazala je ona.

Osvrnula se i na izjavu Magazinovića da bi poslanici iz SNSD-a trebali da se zahvale jer je država iza njih i još nisu dobili otkaz zbog nedolaska na posao i bojkot institucija, te je optužila Magazinovića da mu neko putem poruka suflira šta će reći na sjednici.

– Ja ne moram da se zahvaljujem Bogu, mi imamo gdje, nemojte da nam imputirate ikakvu krivicu potpuno smo mirni imamo mogućnost gdje da se vratimo i provodimo izbornu volju i razvijamo privredu i socijalne relacije, a Vama gospodine Magazinoviću neko suflira šta ćete ovdje reći – kazala je Novaković-Bursać.

Magazinović nije ostao dužan zastupnici SNSD-a.

– Prvo, nisam ja iz SNSD-a da mi neko suflira i piše šta ću reći, ali smatram da krećete od sebe, pa po tome cijenite, ali mi u SDP-u sami odlučujemo šta ćemo reći. Vi ste jedino odlučni da prihvatite sve ono što vam Dodik kaže. Kad on kaže “u salu”, vi uđete u salu, kad kaže “izlazite iz sale”, vi izađete. Vaša odlučnost završava naredbom šefa, zato niste relevantni da se s vama i o čemu pregovora- kazao je Magazinović.

On se referirao i na to šta je suština svega što SNSD u posljednje vrijeme poduzima na političkom planu.

-Da vam kažem šta je suština. Suština je kriminal s kisikom od koga bježite, gdje glumite advokate kriminalcima koji su prekršili zakone ove države i kad je to otkriveno to, onda ste se sjetili srpskog naroda iza kojeg se krijete, RS-a, iza koje se krijete i Ustava iza kojeg se krijete. U glavnom ataku na državu vaš šef kaže “ako se ne odvoji 100 miliona za zgradu UIOBiH to će odvojiti entitet”. Hajde malo nam objasnite za tu zgradu, zašto ste zapeli za tih 100 miliona, pa ćemo doći do suštine. Isto tako plašite se da se odmota klupko oko Instituta za javno zdravlje RS, jer se neki plaše da će biti još hapšenja. Najlakše se kriti iza naroda, vi se ponižavate i dozvoljavate sebi da štitite kriminalce. Zarad nekoliko kriminalaca vi se ponižavate, a znam da niste dio te priče, a dozvolili ste sebi da štitite kriminalce. Ako Dodik prijeti, zastrašuje, vrijeđa, onda je isključivo on taj koji izaziva i ne treba da se iznenadi ako dobije takav odgovor, a što priča da je lider i da će ovaj put mirno mislim da se malo prevario – kazao je Magazinović.

No, Snježana Novaković-Bursać nastavila je raspravu s Magazinovićem. Poslaniku SDP-a zastupnica SNSD-a je spočitala „da gleda tuđa posla“, a to je nazvala „sindromom pogleda preko plota“, kako se to pojasnila je kaže u „nekim krugovima u RS“.

-Ono što se malom SDP-u snilo gospodin Magazinović kao veliki mag nama priča. Što se tiče kisika, cijela BiH do marta ove godine je nabavljala kisik pod istim uslovima i niko nije imao čiste papire, a aferu pokušavate napraviti samo u RS, svi građani su udisali medicinski ispravni kisik, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je propustila da reguliše ovu oblast – kazala je Novaković-Bursać.

Magazinović je Novaković-Bursać uzvratio tvrdnjom da poslanici SNSD-a štite kriminal i da je ona upravo priznala da pri nabavci kisika „niko nije imao čiste papire“.

– Čitava ova priča je nastala kada je visoki predstavnik zabranio negiranje genocida, sve to je bilo problem, a odjednom to nije problem nego su šume iste one šume za koje Dodik zna da ne može bez Parlamenta raspolagati s njima, jer ne bi ga SNSD ovdje u Parlamentu predlagao, već u NSRS. Osnovni razlog čitave ove galame je kriminal i vi ga štitite . Problem vam je poštovati žrtve genocida. Ne bih da vam “rušim snješka“ o vašoj važnosti unutar stranke, ali neke ćete stvari saznati, doduše, vjerovatno kasno – zaključio je Magazinović.