Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

inicijativa bez podrške

Burna rasprava o danu žalosti u Parlamentu, Vulić izvrijeđala Dunovića

Foto: Amer Kajmović/ Fena

Sanja Vulić (SNSD) je u jednom momentu njene zastupničke diskusije tokom ove tačke dnevnog reda počela vrijeđati Dunovića

Inicijativa o proglašenju 25. maja danom žalosti u Bosni i Hercegovini zbog stradanja djece i omladine na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine tokom proteklog rata bila je povod za dužu raspravu na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Protivnici inicijative, među njima Milorad Kojić i Sanja Vulić, oboje iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ustvrdili su da tokom proteklog “tragičnog sukoba u BiH nisu počinjeni zločini samo nad bošnjačkom već i nad djecom drugih bh. naroda”.

Podnosilac inicijative, zastupnik Milan Dunović, odgovorio je na takve diskusije da među desetinama žrtava na Kapiji ima i Bošnjaka i Srba i Hrvata, što je također naglasio zastupnik Jasmin Imamović nazivajući 25. maj najvećom tragedijom Tuzle ikada.

Zastupnik Predrag Kožul iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) zamolio je predlagače da povuku inicijativu. Pokušao je relativizirati zločin na Kapiji, naveo je više ratnih datuma kada su masovno stradali Hrvati. “Ne bi ostao nijedan datum koji ne bi mogao biti proglašen danom žalosti, kad bi svi nabrajali primjere stradanja pripadnika njihovih naroda. Devalvacija datuma pomalo devalvira i žrtve i razumno je povući inicijativu”, ustvrdio je Kožul. “Kako naći kriterije šta je žalost na državnom nivou a šta nije”, naveo je također u prilog njegovom stavu-molbi o potrebnom povlačenju Dunovićeve inicijative.

Osim Milana Dunovića, njeni podnosioci su Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Obrazlažući je, Dunović je naveo i ad hoc odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju 5. maja ove godine Danom žalosti u BiH zbog pogibije osmoro djece i radnika obezbjeđenja u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Kazao je i da njegova inicijativa “ne sprečava nadležne već ostavlja prostor da slične odluke donose zbog stradanja sve djece nezavisno o njihovoj nacionalnoj pripadnosti”.

Sanja Vulić (SNSD) je u jednom momentu njene zastupničke diskusije tokom ove tačke dnevnog reda počela vrijeđati Dunovića, nazvavši ga “dekorativnim Srbinom”, a Denis Zvizdić, koji je vodio sjednicu, reagirao te pozvao Vulić i sve druge zastupnike da poštuju dignitet kolega, članova Parlamenta.