Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ko je za, a ko protiv

Burne reakcije na najavu iz CIK-a o odgodi izbora: Pitali smo parlamentarce šta misle

parlament bih22

Mislim da danas u vrijeme borbe protiv pandemije niko i ne razmišlja o izborima, ako izuzmemo one koji se ovih dana reklamiraju po bilbordima i medijima trošeći novac umjesto na suzbijanje pandemije na svoju ličnu i stranačku promociju, smatra Nikšić

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila je zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH kojim se utvrđuje da CIKBiH ima ovlasti da donese odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora, što do sada nije bilo propisano.

Konačnu odluku o ovom prijedlogu dat će Parlamentarna skupština BiH, a parlamentarci i pozicije i opozicije za Fokus.ba komentirali su najavu mogućeg odgađanja lokalnih izbora.

Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH potvrdio je za Fokus.ba da je danas dobio Nacrt Izbornog zakona koji je pripremila Centralna izborna komisija BiH, te ocjenjuje da je još rano donositi bilo kakve odluke o odgodi lokalnih izbora u našoj zemlji, planiranih za oktobar.

– Nacrt Zakona smo dobili danas, tako da je bez ozbiljne analize teško odmah i “na prvu” dati komentar o utemeljenosti i validnosti argumenata koje je CIK naveo u pratećem obrazloženju zakona.

Evidentno je da su problem rokovi za raspisivanje izbora, ali izbori su u oktobru, to je za 6 mjeseci, i ne postoji niti jedna osoba koja sada u aprilu može predvidjeti kakva će situacija biti u oktobru- kaže Zvizdić.

Dalje, Zvizdić navodi da se Nacrt zakona koji je pripremio CIK mora razmotriti sa svih aspekata.

-Primarno sa aspekta zdravstvene i epidemiološke situacije, ekonomske situacije, sigurnosnog aspekta, kapaciteta funkcioniranja institucija u periodu trajanja prirodne nesreće itd., ali i sa aspekta pravovremenih i efikasnih zakonskih rješenja koja će omogućiti CIK – u reagovanje u skladu sa aktuelnom pandemijom-zaključio je Zvizdić.

Reklamiranje po bilbordima

Veoma oštar u reakciji na najavu odgode izbore bio je Nermin Nikšić, predsjednik SDPBiH i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. On je u izjavi za Fokus.ba kazao i da trenutno u zemlji ima puno važnijih tema od izbora, te da se pandemija zloupotrebljava za ostvarenje određenih političkih i ciljeva pojedinaca.

-Mislim da danas u vrijeme borbe protiv pandemije niko i ne razmišlja o izborima, ako izuzmemo one koji se ovih dana reklamiraju po bilbordima i medijima trošeći novac umjesto na suzbijanje pandemije na svoju ličnu i stranačku promociju. Smatram da je inicijativa CIK-a preuranjena i da oni sigurno nisu ti koji su pozvani i koji mogu dati sud o tome do kada će potrajati stanje prirodne nesreće. Postoji niz drugih mogućnosti koje se mogu preduzeti, ako ovo stanje završi ili ako potraje bilo na održavanju ili odgodi izbora. Nigdje se neće zakasniti s odgodom ukoliko to razvoj situacije zahtjeva. Zato umjesto što nam je CIK nametnuo novu temu kojom bi se zabavljala javnost, u ovom trenutku je puno važnije kako ćemo se suprotstaviti pandemiji i koje ćemo mjere donijeti za pomoć privredi, od toga hoće li biti lokalnih izbora. Kad se steknu uslovi onda ćemo pričati o tome i imat ćemo šta reći- poručio je Nikšić

Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, također kaže za Fokus.ba da se u ovom trenutku ne može znati kakvo će stanje biti 6. maja kada je rok predviđen za raspisivanje izbora.

-U ovom trenutku se ne može još definitivno znati u kakvom epidemiološkom stanju će biti zemlja zaključno sa danom 6. maj, kada je rok utvrđen Izbornim zakonom da CIK BiH raspiše izbore. U svakom slučaju nije loše pripremiti neophodne akte kako bi Parlamentarna skupština BiH mogla djelovati ukoliko procjena ljekarske struke bude da je stanje uzrokovano infekcijom COVID-19 takvo da će zdravlje stanovništva biti ugroženo. Dakle, ključna je procjena epidemiologa i na temelju toga onda treba donositi konačnu odluku, a to je narednih mjesec dana- smatra Džonlagić.

Krajnja opcija

Damir Arnaut, poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH stava je da je odgađanje izbora krajnja opcija i da je u ovom trenutku ta opcija jedino u interesu onih koji epidemiju koronavirusa žele zlouoptrijebiti za ostvarenje političkih ciljeva i lične promocije.

-Ovo je atak na osnovne demokratske vrijednosti. Izbori su glavni vid i temeljni alat svakog demokratskog društva i mogu se odgađati tek kada se iscrpe sve druge, manje radikalne opcije.

Mogu se pomjeriti rokovi za prijavu stranaka, dostavljanje potpisa i predaju izbornih, pogotovo jer izborni period u Bosni i Hercegovini traje pet mjeseci, što je anomalija u demokratskim društvima. Primjera radi, izbori se u Velikoj Britaniji održavaju unutar mjesec dana od dana raspisivanja, a situacija je slična u većini demokratskih društava. Stoga bi bilo kakvo odgađanje u ovom trenutku, kada su ove druge opcije na raspolaganju bilo puki izgovor za opstanak ove vlasti, koja epidemiju uveliko zloupotrebljava za ostvarenje političkih ciljeva i lične promocije- kaže Arnaut za Fokus.ba

Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH ističe da se pri razmatranju prijedloga o eventualnoj odgodi izbora mora voditi računa o ustavnim ograničenjima i demokratskim principima.

– S obzirom da se zakonski približava dan kada treba raspisati lokalne izbore, o kojima se danas, u vrijeme pandemije koronavirusa, ni ne razmišlja, vjerovatno je ključni motiv CIK-a da se skrate rokovi za raspisivanje izbora što u vanrednim okolnostima može biti dodatni razlog. Istina je da u BiH su jako dugi izborni rokovi, traju pet mjeseci, i treba vidjeti šta su moguća rješenja skraćenja tih rokova. Kada je u pitanju prolongiranje ili odgoda izbora to je veoma ozbiljna tematika i treba voditi računa o ustavnim ograničenjima i demokratskim principima –kaže Borenović za Fokus.ba, dodajući da će o CIK-ovom prijedlogu konačnu riječ ipak dati PSBiH.

Pokušali smo kontaktirate i poslanike HDZBiH, ali oni nisu odgovarali na telefonske pozive. Portparol te stranke Anđelko Maslić kazao nam je da “tijela HDZ-a BiH nisu raspravljala još o ovoj temi.”

-Po svim najavama, o ovome će se govoriti idući tjedan. Za sada nemam više informacija- kazao je Maslić.

Lazar Prodanović, delegat SNSD-a u Klubu srpskog naroda u Domu naroda PSBiH za Fokus.ba kaže da je bilo očekivati da CIK reaguje u vezi s mogućim odgađanjem lokalnih izbora u našoj zemlji.

-Sasvim je jasno da je prioritet svima ovog momenta u BiH očuvati zdravlje i živote svih građana, zaštititi se od pandemije koronavirusa, a bilo bi važno poduzeti i druge mjere u smislu očuvanja radnih mjesta koja su dovedena ovom globalnom pandemijom u tešku situaciju. Istovremeno raspisivanje lokalnih izbora koje bi trebalo biti u prvoj sedmici maja podrazumijevalo bi i prikupljanje potpisa političkih subjekata i drugih aktivnosti što nije u skladu sa stanjem vanredne sitiuacije.Ako pratimo dešavanja u svijetu malo je vjerovatno da će se stvoriti normalni uslovi za održavanje izbora u ovoj godini u BiH čak ukoliko bi došlo do konsenzusa o skraćenju određenih rokova – smatra Prodanović.