Incident

Burno na sjednici Skupštine BPK u Goraždu: “Tebi se derem, idiote jedan” (VIDEO)

Umjesto svečarskog, sjednica je imala karakter incidentne situacije koja se umalo završila fizičkim obračunom poslanika

Nakon dvije godine, danas je održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine BPK Goražde na kojoj je popunjeno upražnjeno mjesto u rukovodstvu Skupštine koje pripada srpskom narodu. Umjesto svečarskog, sjednica je imala karakter incidentne situacije koja se umalo završila fizičkim obračunom poslanika, objavila je Federalna.

Počelo je mirno i nakon dvije godine Daliborka Milović, konačno je imenovana za dopredsjedvajuću Skupštine BPK-Goražde iz reda sprskog naroda. Zatražena je pauza, a kada je završena Milović više nije bila dopredsjedavajuća već predsjedavajuća Skupštine.

Obrat se desio na sastanku skupštinskog rukovodstva na kojem predstavnik hrvatskog naroda Edin Fejzić, podržao Milović za tu poziciju. Edita Velić iz DF-a, smijenjena predsjedavajuća Skupštine, smatra da je ovo osveta SDA zbog njenih kritika na njihov račun.

„Osvete se na ovaj način. Meni to ne smeta ja i dalje stojim kod svojih stavova, a SDA je ta koja ruši ovu većinu i svoju Vlade”, izjavila je nakon smjene Velić.

Iz SDA, odbacili su ove optužbe uz konstataciju kako su i oni iznenađeni promjenom u rukovodstvu Skupštine.

„I mi smo stvarno iznenađeni dogovom njih troje. To treba pitati Edina Fejzića zašto je podržao smjenu. Mi zaista sa ovim nemamo ništa”, kazao je za Federalnu televiziju Mirsad Žuga, predsjednik kluba poslanika SDA u Skupštini BPK Goražde.

Edin Fejzić nije želio dati izjavu ali je poručio kako je to učinio zbog političke prakse po kojoj poziciju premijera i predsjedavajućeg Skupštine ne mogu obavljati pripadnici istog naroda. Isto misli i Daliborka Milović.

„Poslovnikom je regulisano da rukovodstvo Skupštine, odnosno nas troje između sebe biramo predsjedavajućeg, a i ustavna norma je da premijer i predsjedavajući ne mogu biti iz istog naroda“, kazala je Milović.

I sve bi se na tome završilo da Nijaz Musić iz SDA nije zatražio poslovničku intervenciju, tražeći da se naredna sjednica ne zakazuje u petak zbog katoličkih blagdana. Usput, čestitao je građanima Božić, a posebno je sretne blagdane zaželio Edinu Fejziću i Mirsadu Žugi, predsjedniku KO SDA Goražde, aludirajući na njihov navodni dogovor oko smjene predsjedavajuće. Ova čestitka pokazala je i ozbiljnu pukotinu u SDA, a onda je sve kulminiralo reakcijom Edina Fejzića na upućenu čestitku koji je prišao Musiću, što je na momente izgledalo kao mogućnost izbijanja fizičkog obračuna. Na sreću do toga nije došlo, a nastavak obračuna, onog političkog zakazan je za petak, održavanjem nove sjednice na kojoj će biti jasnije ko ima razloge za čestitke i kome.