Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državne institucije ponovo zakazale

Ugašen požar u kampu “Lipa”, neizvjesna sudbina oko 1.200 ljudi (VIDEO)

U MUP-u USK-a nisu mogli kazati šta će se dalje dešavati s oko 1.200 migranata koji su bili u kampu “Lipa”, jer predstavnici Međunarodne organizacija za migracije (IOM) počeli su jutros neovisno od požara, sa povlačenjem osoblja i od danas prestaju sa svim uslugama koje su proteklih osam mjeseci pružali migrantima u kampu “Lipa”

S.DEGIRMENDŽIĆ

U migrantskom kampu “Lipa” udaljenom oko 30 kilometara od Bihaća, ugašen je požar koji je jutros izbio. Ovu informaciju je za Fokus potvrdio Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

– Policija je izašla na mjesto događaja, nije bilo povrijeđenih i bit će provedena istraga o uzrocima požara.. Nastojat ćemo zaštititi preostalu opremu koja je ostala u kampu – kazao je Šiljdedić.

U MUP-u USK-a nisu mogli kazati šta će se dalje dešavati s oko 1.200 migranata koji su bili u kampu “Lipa”, jer predstavnici Međunarodne organizacija za migracije (IOM) počeli su jutros neovisno od požara, sa povlačenjem osoblja i od danas prestaju sa svim uslugama koje su proteklih osam mjeseci pružali migrantima u kampu “Lipa”.

Rok za zatvaranje kampa “Lipa” bio je prolongiran u nekoliko navrata.

Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona instrukciju da se migranti iz “Lipe” privremeno smjeste u centar “Bira” u Bihaću dok se “Lipa” ne osposobi za boravak migranata.

Međutim i vlasti u U Unsko-sanskom kantonu,a i grupa građana koja mjesecima protestira ispred centra “Bira” tome se protive.

Očekuje se da će migrant s “Lipe” ipak krenuti prema Bihaću, a Šiljdedić je potvrdio da za njih nema organiziranog prijevoza od tog mjesta, te da ukoliko krenu prema Bihaću, onda će morati pješačiti.

Sama policija nema nikakve nadležnosti niti da traži prijevoz, a niti smještaj za migrante pred kojima su neizvjesni dani u ovim zimskim uvjetima.

S druge strane, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić ne odgovara na telefonske pozive, kao ni direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, a koji bi morali imati odgovor na pitanje kako će izmaći rješenje iz ove teške situacije.

Iako je pitanje migranata isključiva nadležnost države I njenih institucija, već godinama je rješavanje gotovo svih problema u vezi s migrantima prebačeno na vlasti u Unsko-sanskom kantonu.
To pokazuje i činjenica da je Vijeće ministara BiH tek prije dva dana donijelo Odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata “Lipa”, a od vlasti u Bihaću i USK je zatraženo da privremeno otvore centar “Bira”, dok ne budu završeni građevinski radovi predviđeni za uspostavljanje novog centra.

Poznato je da su migrant na Lipi već osam mjeseci i morao se naći način s državnog nivoa da se taj kamp osposobi tokom ljetnih mjeseci, a ne da se planira u zimskim mjesecima i kada su migranti osuđeni na nehumane uvjete, a vlasti u USK nemoćne da same izađu nakraj s ovim problemom s kojim se bore godinama.

U Bihaću je u toku Skupština USK-a, na kojoj je tema i najnovija kriza s migrantima, a sjednici prisustvuje i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.