BiH

Tuzlanski Kanton

Žarko Vujović podnio neopozivu ostavku, novi predsjednik Skupštine je Slađan Ilić

15/01/2021

Osim dopune dnevnog reda, sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona koja je počela u 10 sati obilježile su pauze, poslovničke intervencije, replike i rasprave po različitim pitanjima

Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona podnio neopozivu ostavku i vođenje sjednice prepustio Borisu Krešiću, koji je također podnio neopozivu ostavku. Nakon toga Lejla Vuković zamjenica predsjednika Skupštine u ime Kluba SBB tražila je pauzu od 15 minuta.

Novi predsjednik Skupštine je Slađan Ilić, zastupnik SDP-a, a za njegove zamjenice izabrane su zastupnice Vedrana Petrović iz SDP-a i Lejla Vuković iz SBB-a.

U toku je rasprava o razrješenju Kantonalne vlade, a premijer Tulumović je tokom dana dao neopozivu ostavku na tu funkciju.

Nova Vlada TK neće biti imenovana danas, a ministarstvima će rukovoditi sekretari ministarstava.

Zastupnici će razmatrati, između ostalog, i usvajanje budžeta za ovu godinu, zakona o njegovom izvršenju te finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Kantonalne službe za zapošljavanje.

Inače, osim dopune dnevnog reda, sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona koja je počela u 10 sati obilježile su pauze, poslovničke intervencije, replike i rasprave po različitim pitanjima, piše Federalna.

Diskutovali su zastupnici SD-a, SDP-a, PDA i SDA. Novina je i da je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u međuvremenu tražio da se u dnevni red također, uvrsti i smjena Lejle Vuković, zamjenice predsjednice Skupštine TK (SBB), koja je, kako je rekao, sazvala nelegalnu sjednicu Skupštine zadnjeg dana prethodne godine.

Zanimljiv je bio i duel nekadašnji stranačkih kolega, koji su danas na različitim stranama Senada Alića, zastupnika PDA i Fahrudina Skopljaka iz SDA. Svi su složni da se upute iz pisma OHR-a moraju ispoštovati, ali ih obje strane različito tumače. Tako je Skopljak za skupštinskom govornicom rekao Aliću da to što, ako imaju sada 18 ruku ne mora značiti da mogu raditi šta hoće, sugerišući da će ako je potrebno 17 zastupnika, ukoliko nisu potrebni napustiti skupštinsku salu.

Za riječ se javio Alić, konstatujući da je Skopljak stabilna osoba i da ne zna šta mu je danas, podcrtavajući da ne mora ispoljavati nervozu na taj način. Kako će se situacija dalje odvijati je nepoznato, hoće li tačke o smjenama rukovodstva, premijera i ministara biti uvrštene u dnevni red, hoće li predsjednik Skupštine potegnuti opet pitanje vitalnog nacionanog interesa i hoće li budžet, kao i Finansijski plan zavoda zdravstvenog osiguranja biti usvojen, ako je suditi po prognozama, nećemo saznati uskoro, budući da je ponovno pauza koja će trajati do 13:00 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.