hitna sjednica

Burno na Skupštini KS, Konaković poručio: “Čuo sam šta je rekao Zahiragić”

Konaković je kazao da se i na televiziji čulo kako je zastupnik Haris Zahiragić kazao kolegi Deviću “sad lagano deset minuta” da bi odugovlačili

Počela je hitna sjednica Skupštine KS, a zastupnici bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo. Izmjenama ovog zakona bit će omogućeno fuzioniranje ministarstava komunalne privrede i infrastrukture te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, kao i razdvajanje sadašnjeg Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u dva ministarstva – za predškolsko, osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, te za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Samostalni zastupnik Aljoša Čampara kazao je kako nas čeka težak period u naredne dvije godine i da će biti puno posla.

„Drago mi je da imamo hitnu sjednicu jer je sve hitno u KS. Imamo potrebu za hitno rješavanje svih segmenata društva. Ima svako pravo da diskutuje i treba pustiti ljude da diskutuju. Ne vidim u ovom trenutku nijedan problem što je zakazana hitna sjednica i toliko je problema u KS i nadam se da danas građani neće slušati stvari koje ne bi trebali. Imamo ogromne probleme sa pandemijom, nemamo ministra zdravstva, nemamo put pacijenta, imamo građane koji umiru, gubimo radna mjesta, imamo ogroman problem u obrazovanju“, kazao je Čampara.

Zastupnici iz SDA traže objašnjenje zašto je sazvana hitna sjednica, a na predloženom dnevnom redu je izmjena zakona. Više zastupnika je kazalo da ova sjednica ne može biti hitna ako je riječ o izmjenama zakona.

Samostalni zastupnik Damir Nikšić kazao je da „dok je policijski sat na snazi odnosno ograničenje kretanja nakon 23 sati ja mislim da je sve hitno i da je karakter svake treba biti hitan i zlo bi bilo da nema sjednice.“

„Mi zastupnici imamo pravo kretanja, ali nema ga javnost pa možda i ne živimo istu stvarnost pa smo možda izgubili taj dodir sa stvarnošću. Ujedinjavanje dva resora komunalne privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliša je vrlo bitan segment borbe protiv aerozagađenja i mislim da je to tačka koja se hitno mora riješiti“, kazao je Nikšić.

Elmedin Konaković iz Naroda i pravde kazao je da jedna grupa pokušava odugovlačiti, skretati s teme i zloupotrebljavati poslovnik i da predsjedavajući to treba prekinuti.

“Zastupnici ponavljaju istu poslovničku intervenciju. Želja zastupnika SDA zloupotrebljavajući poslovnik je da još koju minutu ostanu na vlasti. Ovo je mali cirkus, politički ih je lijepo gledati da se nerviraju. A vas predsjedavajući pozivam da ih spriječite”, kazao je Konaković.

Elvis Vreto iz NIP-a kazao je da SDA nije bila na Kolegiju koji je donio odluku o ovoj sjednici.

“Nismo čuli nijedan prijedlog za dopunu dnevnog reda, ako smatraju da nešto treba biti neka predlože i mislim da se trebamo vratiti sjednici. Gubimo previše vremena na stvari koje su bez ikakvih prijedloga”.

U skladu sa članom 92. pozivam predlagača da predloži dnevni red današnje sjednice, kazao je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Predlagač Elmedin Konaković kazao je da je neupitan karakter hitnosti današnje sjednice kako bi se izvršilo spajanje odnosno razdvajanje ministarstava.

Šef Kluba SDA Mahir Dević kazao je da se krši Poslovnik o radu Skupštine KS.

“Ovo što vi danas namjeravate uraditi promijeniti Zakonodavno-pravnu komisiju to je vaše pravo promijenila se većina, promijeniti zakon to se ne može ovako raditi već na redovnim sjednicama. Mi ništa ne odugovlačimo, pokušavamo da se vartimo u okvire poslovnika”, kazao je Dević.

Konaković je kazao da se i na televiziji čulo kako je zastupnik Haris Zahiragić kazao kolegi Deviću “sad lagano deset minuta” da bi odugovlačili.

“Ponavljanje istih inicijativa je kupovina vremena. Vaš vokabular je vama na čast i nemojte ga prekidati neka ga ljudi čuju izvorno”, kazao je Konaković referirajući se na tvrdnju Devića da Konaković “laže”.

Zahiragić, inače nije znao zbog čega je sjednica hitna, te kada se javio za riječ poručio ostalim zastupnicima da mu se ne smiju.