Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrdio plenković

Hrvatska sutra pooštrava mjere, biće najstrožije još od proljeća

Plenković je ukazao da je ključno smanjiti druženja jer se time prekida lanac prenošenja virusa

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je da će Štab sutra objaviti nove mjere u borbi protiv virusa korona, ukazujući da je potrebno dodatno smanjiti mobilnost i druženja svesti na minimum kako bi zemlja u januar ušla sa boljom epidemiološkom situacijom.

On je poručio da strategija koja bi se oslanjala samo na stroga ograničenja i zatvaranja nije nikakva strategija, ali da je potrebno formalnim ograničenjima obuzdati širenje epidemije.

Plenković je ukazao da je ključno smanjiti druženja jer se time prekida lanac prenošenja virusa.

“Veliki brojevi koje imamo pokazuju da se toga ne pridržavamo dovoljno. Kako bismo svi bili puno disciplinovaniji, važno je da damo svoj doprinos. Mi bismo na taj način mogli da postupno popuštamo mjere, otvaramo ugostiteljske objekte i normalno živimo”, rekao je Plenković na današnjoj sjednici Vlade.

On je naveo da su naručili 5,6 miliona doza vakcina od raznih proizvođača, a prve se očekuju u januaru, nakon odobrenja Evropske agencije za lijekove.

“Vlada će naredne sedmice usvojiti plan vakcinisanja koji priprema Hrvatski zavod za javno zdravlje u saradnji sa Ministarstvom zdravstva. Vakcinacija će biti besplatna i na dobrovoljnoj bazi, ali biće efikasna samo ako bude vakcinisan dovoljan broj ljudi, zbog čega će biti sprovedena kampanja informisanja javnosti”, rekao je Plenković.

On je ukazao da, uvažavajući lične slobode, svi moraju biti svjesni da su članovi iste zajednice i da prema drugima imaju određenu odgovornost, prenose hrvatski mediji.

“Rekli smo da nećemo imati policijski čas i tvrdi lokdaun (zatvaranje) i pri tome stojimo”, naglasio je Plenković i podsjetio da su obezbijeđena sredstva za ekonomski oporavak nakon pandemije.