Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Burzić: Ponosna sam na rad Tužilaštva KS u 2016. godini

dalida burzic press1
FOTO: D. Begović

U prostorijama Tužilaštva Kantona Sarajevo danas je predstavljen izvještaj o radu ove pravosudne institucije u 2016 godini.

Novinarima se obratila Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva KS-a.

Tužiteljica Burzić je kazala da je ponosna na podatke iz izvještaja za 2016. koji je bolji od onoga za 2015. godinu.

Burzić je, između ostalog, kazala kako je 60 osoba u protekloj godini uhapšeno zbog privrednog kriminala i koprupcije. Za 40 osoba je predložen te ujedno određen pritvor, a za 18 osoba su, na prijedlog Tužilaštva KS-a, određene mjere zabrane, dok su dvije osobe puštene.

“U ukupno deset predmeta, u njih sedam su već podignute optužnice, a tri su u fazi istrage”, kazala je Burzić.

Broj neriješenih ubistava u KS-u u proteklom periodu po nepoznatom počiniocu je 25, dok je 13 predmeta u fazi prijave i istrage. Riječ je ukupno o 38 predmeta. Od togaa je 30 predmeta ovo tužilaštvo preuzelo od Višeg javnog tužilaštva, pri čemu je 10 slučajeva iz ratnog perioda.

“Prošle godine na predmetima koje je vodila ova institucija pravosnažno je izrečeno više od 100 godina zatvorske kazne”, kazala je Burzić.

Na kraju 2016. godine ostale su neriješene 3.504 prijave, od ukupno 8.339 (što zatečenih, što zaprimljenih u 2016. godini).

Tužiteljica je naglasila je da je Kantonalno tužilašto Kantona Sarajevo dalo najbolje rezultate kada je u pitanju zabrana upravljanja imovinom, dakle, vođeno je osam finansijskih istraga i doneseno je devet rješenja suda kojima je zabranjeno raspolaganje imovinom, u novcu više od 2 miliona KM, zatim blokirana imovina u obliku zabrane raspolaganja nekretninama, te zabrana raspolaganja dionicama i dividendama, vrijednosnim papirima i udjelima u fondovima.

Kako je istaknuto, Tužilaštvo je najviše radilo na primjeni ovog zakona.

“Kriminal se ne isplati i niko ne može zadržati imovinu koju je stekao čineći krivična djela”, naglasila je tužiteljica Burzić.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi s istragama koje se vežu i za nositelje pravosudnih funkcija, Burzić je podsjetila da su, u međuvremenu, osumnjičeni bivša sutkinja Općinskog suda Sarajevo Lejla Fazlagić, kao i tužilac Tužilaštva KS-a Džemal Karić, navodeći da niko neće biti pošteđen, ukoliko se utvrdi da je odgovoran za određene nezakonitosti.

Potvrdila je da je Tužilaštvo KS angažirano na ozbiljnim istragama te da se ‘taj krug’ širi, ali i da je izložen određenim političkim pritiscima, uz opasku „da se politika ozbiljno bavi ovim tužilaštvom, ali da ono nije ničije“.

Slučaj Memić

Novinare je najviše zanimao “slučaj Dženana Memića”, mladića koji je 8. februara prošle godine zadobio smrtonosnu povredu u Velikoj Aleji na Ilidži, a usljed čega je preminuo sedam dana kasnije, koji u posljednjih godinu dana izaziva veliku pažnju javnosti, a u kojem je suđenje u toku.

“Istraga za ubistvo otvorena je na osnovu dva dokaza koja su upućivala na tu sumnju. Ono što se dešavalo u istrazi i što je Tužilaštvo KS poduzelo u toj istrazi rezultiralo je time da smo išli krivim putem. Tvrdim, zalutali smo u pravnu kvalifikaciju ubistva i vratili se u onu prvobitnu, saobraćajne nesreće”, kazala je Burzić.

Na pitanje da li je ocu Dženana Memića u svojoj kancelariji kazala da “on njega nije htio ubiti, to je bilo samo naguravanje”, tužiteljica je kazala:

“Ja sam glavni tužilac i ja se ne mogu upuštati u demantije te vrste. Ja neću ulaziti u istinitost kazivanja gospodina Muriza Memića. Možda bude jednog dana prilika da ja o tome progovorim, ali smatram da nisam dužna da dajem odgovor na ta pitanja. Ne zato što ću poreći to što sam rekla, nego samo iz korektnosti i iz pozicije u kojoj se nalazim”.

Potvrdila je da je Muriza Memića primila u svojoj kancelariji 15. marta, te da mu je u maju poslala pismo u kojem je pisalo da je njegov sin ubijen.

Zašto su Romi Ljubo i Bekrija Seferović, kojima se sada sudi u slučaju Memić uhapšeni tek u maju, a ubistvo se desilo u februaru, Burzi je kazala:

“Podsjećam vas, oni su bili u bjekstvu i za njima tragalo tri mjeseca. Depeša je otišla u Banju Luku kada su oni locirani. Odmah su i uhapšeni”.

Na pitanje je li Tužilaštvo vršilo ikakve radnje povodom navoda koji su se posljednje vrijeme javljaju u medijima, a prema kojima se spekuliše o tome da je Dženana Memića ubio sin poznatog sarajevskog biznismena.

“Tužilaštvo KS provjerava svaki zarez koji se pojavi u novinama ili bilo gdje drugo, a koji se odnosi na predmet koji vodimo. Time sam vam dala odgovor na vaše pitanje – kazala je Burzić.

Tužiteljica Burzić kazala je da ne razumije postupke advokata porodice Memić, te da je protiv Ferageta podnijela tri disciplinske prijave.

Osvrćući se na izvještaj ad hoc Komisije Skupštine KS koja je utvrdila određene nepravilnosti prilikom istrage, Burzić je kazala:

“Ad hoc tijelo nije bilo nadležno da sprovodi istragu. Ono je vršilo kontrolu rada službenih osoba. Ono nije zaključilo da istraga nije vođena kako treba, već da je bilo propusta ovlaštenih službenih osoba. To je Tužilaštvo KS već ranije uradilo i to u aprilu prošle godine i možda izdejstvovalo i formiranje tog tijela. Tada sam rekla da mi imamo predmet u radu u kojem se istražuje da li ima krivične odgovornosti pojedinih službenih osoba. Mi taj predmet i sada radimo. U izvještaju ad hoc komisije ovom Tužilaštvu ništa novo nije bilo. 90 posto toga ima i u našem spisu”, kazala je Burzić.