Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potpredsjedavajući doma pfbih

Čampara: Odluke sudova se ne kometiraju, već provode i poštuju

aljosa-campara

Što se tiče Federacije BiH, Čampara je kazao da uvijek treba razgovarati i pregovrati i da nema nijednog razloga da se ne formira nova vlast, odnosno Vlada Federacije BiH

Odluke sudova, posebno Ustavnog suda BiH, kao najviše pravne instance, se ne komentiraju, već se samo sprovode i poštuju – izjavio je danas potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Aljoša Čampara (SDA).

Komentirajući odluku predstavnika Republike Srpske da će na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, Čampara je novinarima kazao da vladavina prava i zakona mora biti osnovni i bazni uslov za sve, te da je, ko god misli drugačije, u velikoj zabludi.

Što se tiče Federacije BiH, Čampara je kazao da uvijek treba razgovarati i pregovrati i da nema nijednog razloga da se ne formira nova vlast, odnosno Vlada Federacije BiH.

– Potpuno su ispunjeni svi uslovi, ali ako neko misli da blokira sa Izbornim zakonom koji se donosi na državnom nivou i koji apsolutno nema nikakve veze s izborom Vlade FBiH, ja mislim da će se to, onima koji blokiraju, ako hoće da blokiraju, sigurno vratiti kao bumerang – izjavio je Čampara.

Što se tiče stava SDA vezano za Izborni zakon, Čampara je naveo da nikada neće pristati na neke izmjene Izbornog zakona na način da to odgovara samo jednoj političkoj stranci, odnosno da neće pristati na nešto što može značiti bilo kakvu etničku dominaciju u izbornom zakonu. Također, kako je dodao, treba zagovarati sve ono što je presuđeno i u međunarodnim sudovima, prije svega implementaciju presude Sejdić i Finci i drugih ostalih odluka.