Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar unutrašnjih poslova FBiH

Čampara: Sutra podnosim zahtjev za suspenziju Čegara, dobio sam kompletnu dokumentaciju

aljosa campara ss

“Sutra ću to uputiti vršiocu dužnosti Ensadu Kormanu, koji mora po službenoj dužnosti, nakon svega ovoga što se desilo, njega isti dan suspendovati, posebno zato što je potvrđena optužnica na sudu u Dubrovniku, gdje mu se danas sudilo”, rekao je Aljoša Čampara

Zašto istraga ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića traje tako dugo i kada će Tužilaštvo podići optužnicu te kakva je sigurnosna situacija u Federаciji Bosne i Hercegovine, za BHT1 uživo danas je, između ostalog, govorio ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

Čampara je ocijenio da je ubistvo sarajevskih policajaca teroristički čin i napad na državu.

“Istraga je bila kompleksna, mislim da je u završnoj fazi. Tužilaštvo, ipak, možda može dati bolju ocjenu, zato što su oni nadležni da vode istragu, a ja koliko znam policijske agencije su podnijele izvještaj o počinjenju krivičnog djela za ove osobe koje se terete. Istraga je bila dosta kompleksna, trebalo je puno međunarodne, čak, pravne pomoći da se dođe do izvršioca ovoga gnusnog čina i, prema nekim mojim informacijama, zahvaljujući i nekim operativnim radnjama i akcijama vezanim za SKY aplikaciju, došlo se i do određenih saznanja. Tako su otkriveni oni koji se sumnjiče za izvršenje ovih krivičnih djela”, kazao je on.

Čampara se složio sa konstatacijom da je istraga ubistva sarajevskih policajaca dugo trajala, ocijenivši da je to, prije svega, bio ogroman teret za porodice, a i za policijske službenike koji su radili na tom predmetu, međutim, nekada sama situacija i kompleksnost predmeta jednostavno dovedu do toga da otkrivanje izvršilaca traje neki duži vremenski period.

Opada trend napada na policijske službenike

Osvrćući se na konstataciju voditeljice da je posljednjih dana u Bosni i Hercegovini zabilježeno nekoliko slučajeva napada na policajce, Čampara je kazao da je, prema izveštajima kojima Ministarstvo raspolaže, zabilježen trend smanjenja napada na ovlaštena policijska lica.

“Naravno da svi oni koji na takav način napadaju policijske službenike moraju biti sankcionisani. Međutim, ovdje uvijek ostaje jedna doza… s pravom se policijski službenici ljute što i oni nekada dolaze u situaciju da ih se često šalje za neke manje stvari, koje su potpuno efemerne, na unutrašnje kontrole, tako da se i oni nekada ustručavaju, pribojavaju kako se ponašati u datoj situaciji. Vjerovatno neki to, onda, pokušavaju iskoristiti i vrše napade na službena ovlaštena lica. Ja se nadam da će u narednom periodu toga biti puno manje. Policijski službenici, naravno, imaju i svoj kodeks ponašanja, ne mogu i ne smiju primjenjivati silu koja je veća od one koja njima prijeti”, objasnio je Čampara.

Sigurnosna situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine je, prema svim podacima koje Ministarstvo dobija, može se reći zadovoljavajuća, uz određeni procenat pada izvršenja krivičnih djela, navodi sagovornik BHT1.

“Imamo neka krivična djela za koja je otkrivenost veća u odnosu na isti period prošle godine, tako da možemo reći da je situacija zadovoljavajuća, s obzirom pod kojim uslovima rade policijski službenici, s obzirom na sveukupnu socio-ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini. Sve su to parametri koji se moraju uzeti u razmatranje i koji se moraju malo objektivnije gledati”, dodao je on.

Čampara je naglasio i da postoji manjak policijskih službenika u svim policijskim agencijama, kako državnim i entitetskim, tako i kantonalnim.

“U zadnje vrijeme imamo mogućnost da popunjavamo broj policijskih službenika, tako da na Akademiji na Vracama, prvi put imamo oko 350 kadeta koji vrše obuku, iz četiri kantona. To je do sada najveći broj policijskih službenika. Iskreno se nadam da će se u narednom periodu izdvojiti sredstva iz budžeta i svih kantonalnih skupština i da će se više sredstava ulagati u policijske službenike, u njihov prijem, edukaciju, nabavku opreme, materijalno-tehničkih sredstava. Sigurnost je skupa, ali za sigurnost, obrazovanje, zdravlje, mislim da uvijek treba imati dovoljno sredstava u budžetima”, ocijenio je Čampara.

Sutra zahtjev za suspenziju Zorana Čegara

Federalni ministar unutrašnjih poslova osvrnuo se i na slučaj visokog policijskog službenika Zorana Čegara kojem je danas pred sudom u Dubrovniku počelo suđenje za prevaru, uz sumnje da je i u našoj zemlji učestvovao u nezakonitoj kupoprodaji nekretnina, te da je krivotvorio dokumentaciju i zloupotrijebio položaj.

“To su strašne stvari, ja sam na to upozoravao. Ja sam prije zatražio njegovu suspenziju, kada je šamarao, bez ikakvog razloga, radnika na parkingu. MUP Kantona Sarajevo je podnio krivičnu prijavu protiv njega, koliko znam otvorena je istraga, ali još se ništa nije uradilo. On je trebao odmah, isti dan nakon saznanja biti suspendovan, ali još uvijek ga nisu suspendovali, a nakon objave ovih članaka i dokumentarnog filma, vezano za ovaj kriminal koji se spominje, naravno, ne želim nikoga unaprijed da osuđujem, ali su ispunjeni svi elementi za njegovu suspenziju.

Čampara je rekao i da će sutra podnijeti zahtjev za suspenziju Čegara, nakon što je tražio i dobio kompletnu dokumentaciju od Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

“Sutra ću to uputiti vršiocu dužnosti (direktora Federalne uprave policije) Ensadu Kormanu, koji mora po službenoj dužnosti, nakon svega ovoga što se desilo, njega isti dan suspendovati, posebno zato što je potvrđena optužnica na sudu u Dubrovniku, gdje mu se danas sudilo. On se ovdje kod nas vodi kao na bolovanju, a danas je, izgleda, prisustvovao prvom ročištu o izjašnjenju krivnje”, rekao je, između ostalog, za BHT1 uživo Aljoša Čampara.