Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Privremena" brana

Nakon pregrađivanja rijeka Bosna kod Doboja postala deponija

rijeka bosna doboj otpad ss

“Nadležni kao da su slijepi i gluhi na sve što vide i na što ukazujemo iz dana u dan”, komentar je iz neformalne grupe građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploatacioju šljunka u slivu rijeke Bosne“.

Pregrađivanje rijeke Bosne, krajem jula, kod mosta u neposrednoj blizini željezničke stanice u Doboju, radi podizanja nivoa vode u bunarima gradskog “Vodovoda” zbog suše koja je vladala ovog ljeta, nije dobilo obećani epilog vraćanja u prvobitno stanje korita i nesmetani proticaj vode, piše Antikorupcija.info.

Preduzeće „Limun Kop“ iz Doboja, čija mehanizacija je 26. i 27. jula izvodila radove, a što su građani dokumentovali i poslali neformalnoj grupi građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploatacioju šljunka u slivu rijeke Bosne“, u vidu fotosa i video snimaka, nisu po stabilizovanju hidroloških prilika i kasnijih čestih padavina i povećanja nivoa Bosne uklonili privremenu branu. Djelomično, ona je razrušena usljed povećanja nivoa vode, ali su i dalje vidljivi tragovi brane i nije uspostavljen normalan proticaj rijeke Bosne na tom području.

Ono što je još nepovoljnije je što je, u blizini pregrađivanja rijeke Bosne, sa obale, tokom vikenda, istresena velika količina otpada, konkretnije građevinskog “šuta” a, prema tvrdnjama građana sa tog područja, radi se o dovoženju otpada nakon rušenja bivšeg trgovačkog centra “Izbor” u Doboju, piše Antikorupcija.info.

“Imamo informacije da je upravo preduzeće koje je u ljeto pregrađivalo korito rijeke Bosne angažovano na rušenju tog objekta i uklanjanju ogromnih količina betona i drugog otpada, ali nemamo dokaze da bi podnijeli prijavu, a radnici nam nisu željeli otkriti gdje je vožen taj otpad”, informacije su iz neformalne grupe građana, koji su takođe sačinili video i foto dokumentaciju istrešenog otpada.

Kažu i da je ovo što se dešava za svaku osudu, da se bez ikakvih reakcija inspekcijskih i drugih organa zatrpava korito Bosne otpadnim materijalom i zagađuje voda.

“Svjesni smo da je svaki komentar suvišan, nadležni kao da su slijepi i gluhi na sve što vide i na što ukazujemo iz dana u dan. Nekada se vadio šljunak iz korita da bi se ono produbilo, tako da se preduprijede poplave. A sada se taj šljunak deponuje i uz obalu i tako sužava korito, a ne treba biti previše mudar i pretpostaviti da se šljunak kasnije prodaje. Istresanje otpada i na taj način sužavanje korita je za svaku osudu”, reakcije su iz NGG „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“.

Podsjećamo, iz ove neformalne grupa građana su, osim pregrađivanja korita rijeke Bosne na ovom lokalitetu, po dojavama aktivista na terenu ukazali i nadležnima u Inspektoratu RS i JU “Vode Srpske” prijavili pregrađivanje korita od strane šljunkara radi lakšeg i dubljeg zahvata šljunka i na lokalitetima Rudanka kod Doboja, Miloševcu kod Modriče, Crkvini kod Šamca.