Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čampara: Uredba apsolutno usklađena sa zakonom

BiH

aljosa campara

Uredba o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima s pravnog aspekta je apsolutno usklađena sa zakonom i svim potrebnim propisima, izjavio je danas za Fenu federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

Vlada Federacije BiH usvojila je jučer ovu uredbu bez ministara iz Demokratske fronte, koja je nakon toga saopćila da napušta vladajuću koaliciju na nivou Federacije BiH.

Čampara (SDA) kaže da član 3. Zakona o radu Vlade Federacije BiH upravo govori da imovinom koja je vlasništvo Federacije BiH mora upravljati Vlada Federacije, a član 19. tretira način donošenja uredbe.

– Ovo nije prvi, već peti put da se ova uredba mijenja i opet se može mijenjati – kaže ministar Čampara.

Zatim, usklađena je i sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima, jer je tu rečeno da je Vlada regulirani organ, odnosno odgovorni javni službenik. Također, navodi Čampara, član 31. Zakona o privatizaciji eksplicitno kaže da sva imovina koja nije privatizirana ima se po službenoj dužnosti upisati na ime Federacije BiH, odnosno dati na upravljanje Vladi Federacije BiH kao izvršnom organu koji upravlja imovinom Federacije BiH.

– Dalje, što je jako bitno, postoji Ured za zakonodavstvo kao nezavisno tijelo u okviru Vlade Federacije koji pregleda apsolutno svaki akt koji dolazi na sjednice Vlade FBiH. U njemu radi 13 eminentnih pravnih stručnjaka, ljudi sa više od 20 godina iskustva na ovim poslovima. Pozitivno mišljenje Ureda je sasvim dovoljno da je ova uredba u skladu sa zakonom i propisima – naglasio je ministar.

Isto tako, Ministarstvo pravde, kao resorno ministarstvo za ovu oblast je dalo isto mišljenje.

– Mišljenje tih tijela nije obavezujuće, ali je sigurno usmjeravajuće – naglasio je Čampara.

Naveo je da je ova uredba naslonjena i na OECD-ova pravila korporativnog upravljanja koja razdvajaju dva pojma koja su potpuno različta: vlasništvo i vršenje ovlaštenja. Upravljanje Vlade Federacije kao vlasnika odnosi se na upravne i nadzorne odbore, izbore direktora, statute. Vršenje ovlaštenja je sasvim drugi pojam i to rade ministarstva u smislu izvještavanja, monitoringa, upravnog nadzora, inspekcijskog nadzora.

– Naravno, ova uredba omogućava Vladi kao izvršnom organu vlasti u Federaciji da upravlja svojom imovinom. Naprimjer, da uredba nije donesena, ministar prometa i komunikacija bi se mogao pitati za sva imenovanja, da on postavlja komisije za izbor upravnih i nadzornih odbora u svim preduzećima koja su i profitabilna, kao što su BH Telecom, HT Eronet, Autoceste FBiH ili da je ministrica finansija jedina nadležna za Razvojnu banku, Union banku, Lutriju, a da se mi, ostali ministri u Vladi Federacije ništa ne pitamo, nego samo da nam dolaze na sjednicu Vlade gotova rješenja a da mi samo dižemo ruku i snosimo istu odgovornost kao oni, a da se nismo ništa pitali. Mislim da je mnogo transparentnhije, mnogo jasnije i mnogo bolje da kompletna Vlada donosi odluke o javnim preduzećima. Bit će mnogo tranasparentnije, bolja kontrola, moći ćemo izabrati kvalitetnije ljude – zaključio je ministar Čampara.