Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Carl Bildt zabrinut za Balkan: EU samo pogoršava situaciju

Carl Bildt

Bivši premijer i ministar vanjskih poslva Švedske, koji je nekad bio i visoki međunarodni predstavnik za BiH, Carl Bild, vrlo je zabrinut zbog trenutnog stanja u Jugoistočnoj Evropi, odnosno na Balkanu.

Svoje je brige iznio na društvenoj mreži Twitter, rekavši kako tenzije na Balkanu sve više rastu, a Evropa ne čini ništa da se stanje smiri.

“Sve više sam zabrinut zbog rastućih tenzija na Balkanu. A očite slabosti Evropske unije i proširenja samo otežavaju stvari”, napisao je Bildt, za kojeg se smatra kako odlično poznaje političke prilike dijela Evrope o kojem govori.

On je, naime, poslije rata bio prvi visoki predstavnik za BiH. Tu je dužnost obnašao do kraja 1995., nakon sklapanja Daytonskog sporazuma, sve do juna 1997. Potom je od 1999. do 2001. godine bio i posebni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Balkan, piše HINA.

Vjeruje se da je Bildt komentarisao upravo odluku Republike Srpske da 25. seprembra održi referendum o takozvanom Danu republike što bi, mnogi smatraju, bio potencijalni uvod o odcijepljenje tog entiteta. S tim u svezi mogući su i novi sukobi u BiH.