BiH

"kantonalna priča"

Čavalić kaže da se sporazum sa SDA i DF-om neće odnositi na više nivoe

14/03/2023

To je, prema njegovim riječima, bio očekivan slijed događaja

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić (Stranka za BiH) izjavio je danas u Sarajevu da se jučer potpisani sporazum o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu odnosi čisto na taj kanton.

– Riječ je o čisto kantonalnoj priči i ne treba da se prebacuje na federalni nivo posebno zbog činjenice da su prethodno određeni predstavnici Trojke pregovarali sa predstavnicima SDA i DF-a. U tom smislu ne može se reći da su NES i Stranka za BiH uradili nešto neočekivano – rekao je Čavalić .

To je, prema njegovim riječima, bio očekivan slijed događaja.

– Nakon što su određeni predstavnici Osmorke pregovarali sa SDA i DF-om na području USK, stvorio se određeni alibi da predstavnici NES-a i SBiH nastave te pregovore i mislim da su pregovori, koji su već rezultirali tim sporazumom, u najboljem interesu građana USK, privrednika jer taj kanton zaslužuje jednu stabilnu vladu. Mislim da će ova vlada sa 20 ruku ruku biti vrlo stabilna – dodao je Čavalić te napomenuo da to u ovom trenutku nije u doticaju sa federalnim nivom gdje je Stranka za BiH zajedno sa NES-om sastavni dio Osmorke odnosno šire koalicije sa HDZ-om i koalicionim partnerima.

Predstavnici SDA, DF-a i NES-a sinoć su u zgradi Predsjedništva BiH potpisali koalicioni sporazum o uspostavi vlasti u Unsko-sanskom kantonu. Dio te vlasti, kako je rečeno, bit će i Stranka za BiH u USK čiji će predstavnik svoj potpis na ovaj sporazum staviti naknadno.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.