Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajednička kampanja

BHRT i Pomozi.ba organizuju Teleton za stradale u Turskoj i Siriji

bhrt pomoziba fena

Kampanju svi građani BiH mogu podržati uplatom na račune Pomozi.ba ili pozivom na broj 17006

Zajednička kampanja BHRT-a i Udruženja Pomozi.ba za prikupljanje novca za stradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji počela je 1. marta, a bit će okončana 16. marta emisijom Teleton na programu BHT1, kada će se na pozive gledatelja od 20.00 do 23.00 sata javljati brojne poznate ličnosti iz javnog života BiH.

Kampanju svi građani BiH mogu podržati uplatom na račune Pomozi.ba ili pozivom na broj 17006.

Kako je rečeno danas na pres-konferenciji organiziranoj povodom te kampanje, da bi dosegnuli do što većeg broja građana BiH, BHRT će bez naknade omogućiti svim televizijskim i radijskim kućama da preuzimu program Teletona 16. marta, a portali će to moći učiniti putem linka sa zvaničnog YouTube kanala BHRT-a na svojim platformama.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je kazao da žele putem organizacije Teletona i prikupljanja pomoći pokazati gest solidarnosti sa svim žrtvama katastrofalnih zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Pojasnio je da je ideja bila da se nakon prvog vala pomoći, koji je bio izuzetno značajan iz BiH, od slanja ekipa koje su radile na traženju preživjelih pa do svega ostalog što su radili i Pomozi.ba, Crveni krst i razne organizacije iz BiH, nastavi kontinuirano pružati pomoć.

– Ideja je da, prije svega, napravimo jedan gest da ti ljudi vide da nisu sami, a i da prikupimo konkretnu materijalnu pomoć koju ćemo putem naših partnera u ovom projektu Pomozi.ba plasirati onima kojima je ona najpotrebnija – naveo je Karamehmedović.

Urednik specijalnih programa BHRT-a Benjamin Butković je kaza da BHRT, kao završnicu ove kampanje, priprema trosatni program uživo kroz koji će proći gotovo 150 ličnosti iz političkog, kulturnog, javnog života BiH, koji će se javljati na telefonske pozive građana.

– Imamo nekoliko razgovora s partnerima kampanje koji su iskazali spremnost da podrže kampanju i nekim ozbiljnijim novačanim donacijama – kazao je Butković.

Na kraju je naveo i slogan kampanje “Pomozi i pozivi 17006”.

Glasnogovornica Udruženja Pomozi.ba Maja Arslanagić-Hrbat je izrazila zadovoljstvo što se Javni RTV servis pridružio, odnosno dao podršku ovoj akciji koja je od velikog značaja.

– Kada govorimo o onome što smo mi do sada uradili, spomenula bih da je već u Tursku i Siriju otišlo 95 kamiona pomoći iz BiH, odnosno sve ove donacije što su prikupljali građani, uz našu pomoć – kazala je Arslanagić-Hrbat.

Istaknula je da nisu zakasnili sa ovom kampanjom, da je ona jako potrebna, posebno s obzirom na to da oni koji su bili u pogođenim područjima kažu da je situacija jako loša i da će tim ljudima pomoć trebati u dužem vremenskom periodu, tako da će Pomozi.ba čitavu godinu pružati pomoć stanovnicima ove dvije zemlje.

– Kada govorimo o novcu koji je do sada prikupljen, to je oko tri miliona KM od momenta kada smo pokrenuli akciju pa sve do sada. Tačan efekat ove kampanje koju radimo sa BHRT-om znat ćemo za vrijeme emisije Teleton. Tada će kolege uraditi presjek stanja za pola mjeseca koliko traje kampanja, da znamo koliki je učinak. Sigurni smo da će se vidjeti efekti – navela je Arslanagić-Hrbat.