Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavara: Ne mislim potpisivati ostavke ministara iz DF-a

BiH

cavara

Ukoliko Demokratska fronta (DF) želi biti oporba, očekujem da će se svi dužnosnici iz ove stranke povući s izabranih pozicija na koje su postavljeni na temelju partnerstva sa SDA i HDZ-om, kako bi se osigurali razgovori sa strankama koje bi eventualno participirale u vlasti u Federaciji BiH – kazao je Feni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Čavara je 15. juna donio odluku o prihvaćanju ostavke federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića iz DF-a, a nije prihvatio ostavke preostalih troje ministara.

To su zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, federalna ministrica turizma i okoliša Snježana Soldat i federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

– Dok god DF nije spreman poštivati svoju odluku o izlasku iz vlasti, ne vidim zašto bih razriješio troje ministara koji trebaju raditi svoj posao i snositi odgovornost koju su preuzeli davanjem prisege – poručio je.

Također je dodao da je prihvatio ostavku Bajrovića, jer je pokazao nepoštivanje prema institucijama.

– Za preostalo troje ministara ne mislim potpisivati ostavke za sada, ali oni moraju raditi svoj posao – istakao je Čavara.

Dodao je da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) trenutno ne pregovara o formiranju parlamentarne većine u Federaciji BiH, jer za to još ne postoji mogućnost.

– Trenutno razgovaramo o načinima kako da osiguramo prohodnost svih reformskih zakona iz agende i zakona koji su tiču reformi, a koji su neophodni za FBiH – objasnio je Čavara.

Naglasio je da je danas razgovarao s poslanicima iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da podrže reformske zakone koji čine ispunjavanje uvjeta koje je postavila EU.

– Ne može život stati jer je nekoliko ljudi u DF-u odlučilo da blokira čitavu Federaciju BiH. Moramo raditi na tome da sve institucije funkcionišu i da donosimo odluke, zakone i zaključke koji su nam neophodni kako bismo pokrenuli pozitivne procese – poručio je.

Smatra da određene stranke koje pozivaju na raspisivanje prijevremenih izbora prvenstveno žele zastoj u Federaciji BiH.

– Njima odgovara nered i loše stanje, jer su svjesni da za raspisivanje vanrednih izbora ne postoje zakonski uvjeti i to bi dovelo do novog zastoja. Treba nam rad, a ne nered koji odgovara samo lopovima – zaključio je Čavara.