Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući psbih

Čavara o otkazivanju sjednice: Shvatili smo da ništa nećemo usvojiti

parlament vodstvo cavara
FOTO: Fena/ Arhiva

– Vidio sam da će jedni glasati protiv jednih tačaka, drugi protiv drugih, tako da na kraju kad zbrojimo, da nećemo ništa usvojiti. Onda bi to bilo uzaludno zasjedanje, samo stvaranje dodatnih tenzija – kazao je Čavara

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na čijem dnevnom redu je trebalo da se nađe davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, je otkazana.

Problem je nastao zbog dva oprečna zahtjeva. Jedan je bio da se svi sporazumi sa dnevnog reda objedine, da se glasa zajedno za sve sporazume. Drugi stav je bio da se razmatraju pojedinačno.

S obzirom na to da nije postignuta saglasnost, odlukom Kolegija Predstavničkog doma u proširenom sastavu, sjednica je otkazana.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara (HDZ BiH) je izjavio novinarima da postoji parlamentarna većina, te da se postavlja pitanje da li ima političkog dogovora u vezi važnih pitanja koja treba Bosna i Hercegovina rješavati.

– Sukladno Poslovniku i na traženje evropskih institucija i sukladno zakonu, da mi u roku od 15 dana trebamo dati saglasnost za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, smatrao sam to jako važnim za sve narode i građane Bosne i Hercegovine.

Međutim, danas smo vidjeli da ne postoji konsenzus, niti suglasnost, niti politički, da kažem, mogućnost da donesemo odluke koje su u interesu svih – naveo je Čavara.

Nema koncenzusa

Dodao je da su na sjednici proširenog Kolegija donijeli odluku da ove tačke razmatraju drugom prilikom, što prije, a najkasnije 31. oktobra, za kada je zakazana redovna sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

– Nema konsenzusa. Ovih pet tačaka koje sam predložio za hitnu sjednicu, ne vidim ni jednog razloga da svi ne podržimo. Međutim, vidio sam da će jedni glasati protiv jednih tačaka, drugi protiv drugih, tako da na kraju kad zbrojimo, da nećemo ništa usvojiti.

Onda bi to bilo uzaludno zasjedanje, samo stvaranje dodatnih tenzija – kazao je Čavara.

Pokušat će usaglasiti stajališta

Po njegovim riječima, na proširenom Kolegiju su odlučili da im to nije potrebno i da će pokušati usaglasiti stajališta o svim tačkama što prije, a najkasnije 31. oktobra da budu na redovnoj sjednici.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Marinko Čavara inače se nalazi i na američkoj “crnoj listi”.