BiH

predsjednik fbih

Čavara odlučio pomilovati četvoricu osuđenika, osmorici zahtjeve odbio

04/06/2020

Koga je Čavara odbio pomilovati, a kome je ublažnio kaznu?

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara donio je Odluke molbama za pomilovanja osuđenika u ovom bh. entitetu, javlja N1.

Kako piše u Odluci, molbe za pomilovanja su odbijene sljedećim osobama:

1. Jašarević (Sidik) Almir
2. Škiljo (Zeir) Miralem
3. Kovačević (Savo) Branko
4. Majstorović (Mijo) Dragan
5. Radenica (Rahman) Amir
6. Kundić (Kemal) Adis
7. Habib (Hasan) Avdo
8. Mehić (Šefik) Anadin

Odlučio je da se izrečena kazna zatvora zamijeni blažom kaznom zatvora Mateu Šimiću iz Ljubuškog koji je presudom Kantonalnog suda u Livnu od 22.02.2018. godine osuđen za krivično djelo “teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa” na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine.

Presudom Vrhovnog suda Federacije BiH od 08.04.2019. godine, prvostupanjska presuda je preinačena u izreci o kazni na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci. “Da se izrečena kazna zatvora zamijeni blažom kaznom zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine”, stoji u odluci.

Miljenko Bilać je presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku osuđen za krivično djelo “ubistvo” i krivično djelo “teške tjelesne ozljede” na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci. Presudom Vrhovnog suda Federacije BiH osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 4 (četiri) mjeseca. “Da se izrečena kazna zatvora zamijeni blažom kaznom zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci”, navodi se u odluci.

Rijad Muminović iz Bugojna djelimično je oslobođen od izdržavanja kazne zatvora. On je presudom Kantonalnog suda u Novom Travniku osuđen za “teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa” na kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseci.

“Da se djelomično oslobodi od izdržavanja izrečene kazne zatvora za razdoblje od 3 (tri) mjeseca”.

Besim Brljak iz Novog Travnika je presudom Općinskog suda u Travniku od 17. 12. 2018. godine osuđen za krivično djelo “šumska krađa” na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine i 8 (osam) mjeseci.

“Da se djelomično oslobodi od izdržavanja izrečene kazne zatvora za razdoblje od 6 (šest) mjeseci”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.