BiH

Djelimično pomilovanje

Čavara oslobodio od zatvora sugrađanina iz Busovače, osuđenog za pokušaj ubistva

02/11/2021

Pomilovan Boris Babić koji je 2015. u osvetničkom pohodu ranio dvije nedužne osobe. Čavara pomilovao i Nedima Međića koji je 2015. izazvao saobraćajku u kojoj su poginula dva mladića

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara donio je odluke o djelimičnom pomilovanju dvije osuđene osobe, od kojih je jedna osuđena na zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela pokušaj ubistva. S druge strane odbio je zahtjeve za pomilovanjem 11 osoba.

Piše: A. DUČIĆ

Prema objavljenim odlukama, Čavara je pomilovao Borisa Babića iz Busovače, inače rodnog mjesta i mjesta prebivališta samom predsjednika FBiH.

Dvadesetšestogodišnji Babić presudom Kantonalnog suda Novi Travnik 2018. godine osuđen je za krivično djelo ubistvo u pokušaju, a presudom Vrhovnog suda FBiH od 19. decembra 2019. ona je postala pravomoćna. Tada je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije i po godine.

Inače, prema medijskim izvještajima iz 2015. godine, 13. aprila te godine Babić je uhapšen zbog osvetničkog pohoda u noćnom klubu Milenijum u Busovači jer je pucajući iz pištolja, pokušavajući da osveti napad bocom na oca, ranio dvije osobe koje su bili gosti tog lokala.

Naime, Borisov otac Nikola Babić te večeri je nakon svađe u klubu pretučen te je prevezen u mjesni dom zdravlja. Nakon što ga je sin posjetio u Domu zdravlja otišao je po pištolj a onda i u ugostiteljski objekat gdje je zapucao i ranio dvije osobe koje nisu imale nikakve veze s incidentom, Ubrzo nakon toga je uhapšen, a nekoliko godina kasnije i osuđen.

Nedima Međića iz Maglaja, predsjednik FBiH je svojom odlukom djelimično oslobodio od izdržavanja kazne zatvora za period od šest mjeseci. On je u aprilu 2019. godine presudom Kantonalnog suda u Zenici osuđen na pet godina zatvora zbog izazivannja saobraćajne nesreće u kojoj su poginula dva 19-godišnja mladića.

Obrazloženja navedenih odluka koje predstavljaju diskreciono pravo predsjednika FBiH Marinka Čavara o pomilovanju zatvorenika nema.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.