Čavka: Na narednoj sjednici NSRS-a ukidamo “bijeli hljeb”

admir-cavka

Admir Čavka, koji bi na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a trebalo da preuzme mandat poslanika u Klubu “Domovina“, nakon što je poslanik Murvet Bajraktarević preuzeo odborničko mjesto u Skupštini grada Doboja, najavio je podršku ukidanju naknade funkcionerima po isteku mandata, poznatijoj kao “bijeli hljeb“.

Naglasio je da će se naredne dvije godine boriti za povratnike, ali i sve druge ugrožene kategorije, a protiv privilegija i povlastica za političke elite.

-Na dnevnom redu naredne sjednice entitetskog parlamenta su izmjene Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, te imamo priliku da konačno ukinemo ove privilegije – kazao je Čavka.

Brisanjem člana 35. iz Zakona o radnim odnosima u državnim organima, kojim je propisano da izabrana osoba, nakon prestanka funkcije ima pravo na plaću u trajanju od šest mjeseci u visini plaće koju je imalo u vrijeme prestanka funkcije, te članova 28. i 29. Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave kojim je propisano isto pravo, konačno će se, navodi, ukinuti “bijeli hljeb“ u RS-u.

-Ovu mjeru će podržati svi savjesni poslanici i smatram da je vrijeme da Narodna skupština RS-a počne pratiti mjere ušteda i ukidanja privilegija koje su nedavno donesene na državnoj razini – naveo je Čavka u pisanoj izjavi.