Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasadori Kine i Italije zasadili lipe: Simbol otvorenosti grada Sarajeva

ambasadori-aleja-lipa1
FOTO: I. Kralj

Ambasadori Narodne Republike Kine i Republike Italije u Bosni i Hercegovini Chen Bo i Ruggero Corrias posadili su danas lipe u sarajevskoj Aleji ambasadora na Bentbaši, a sadnjom ovih lipa Aleja sada broji 170 lipa koje su posadili diplomatski predstavnici u BiH.

Ambasadorica Kine zahvalila je na mogućnosti da posadi lipu, ocijenivši da Aleja simbolizira otvorenost grada Sarajeva prema svijetu, ali i želju za uspostavljanje saradnje sa svim zemljama.

– Posadila sam drvo ovdje, ali time sam dala obećanje da ću doprinijeti još većoj otvorenosti ovog grada i uspostavljanju više saradnje s cijelim svijetom. Sada imam svoju ljubav u ovom gradu – kazala je Chen Bo.

ambasadori-aleja-lipa2

Ambasador Corrias također je zahvalio Sarajevu što je imao priliku da posadi ovu lipu.

– Ovo drvo će podsjećati vas na nas, ali nama nije potrebno drvo da zauvijek zadržimo Sarajevo u srcu i sjećamo se vas – zaključio je.

Zaštićeno područje Bentbaše, koje se nalazi uz tok Miljacke gdje su se u vrijeme nastanka grada nalazili Isa-begovi mlinovi i gostionice, pripalo je na upravljanje Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena područja Kantona Sarajevo.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić kazao je da će i dalje biti potrebno izdvajati sredstva za obnovu Aleje budući da je mnogo devastacije na ovom mjestu jer je ovaj prostor u zimskom periodu pust.

Iako policija obilazi ovaj lokalitet, ploče sa ispisanim imenima ambasadora često budu uništene ili išarane, a lipe počupane, ali sve to riješilo bi se kada bi se donio zakon o privremenim objektima i tako omogućilo postavljanje objekata koji bi doprinijeli da građani više posjećuje Aleju.

Na ovom mjestu za sada se ništa ne može graditi jer je 1996. godine ukinuto izdavanje dozvola za postavljanje privremenih objekata.