Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi svjedok

Čavka: “Ne tvrdim da je Božo uzeo novac”

čavka

Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću rekao je da ne tvrdi da je optuženi uzeo novac iz predmeta, ali da je ubijeđen da je bio upoznat s tim, kao i da je poduzimao “nečasne radnje”.

Tužilac Državnog tužilaštva Oleg Čavka je izjavio da je u ovoj instituciji počeo raditi u proljeće 2010. godine, u odjelu za organizovani kriminal, kada mu je šef bio Božo Mihajlović, a koji je kasnije imenovan za zamjenika glavnog tužioca.

Čavka je spomenuo predmet “Milorad Milaković i drugi”, koji je dužio od dolaska u Tužilaštvo. Kazao je da je taj predmet bio u zastoju jer je za veliki broj ljudi bila raspisana potjernica.

“Sa Mihajlovićem sam imao informativni kontakt o tome predmetu. Ne znam je li Božo bio zadužen u tom predmetu, ali je postupao. Tu su međunarodni tužioci bili zaduženi. Predmet je bio apsolutno neaktivan. Saznanje da je tu privremeno oduzet novac sam dobio početkom decembra 2016. godine”, naveo je on.

Prema Čavkinim riječima, u periodu od pet ili šest godina dešavalo se da dođe poneki podnesak od branilaca, u kojim su tražili nagodbe i povrat novca. Pojasnio je da je 2016. od advokata Zlatka Ibrišimovića dobio ponudu o nagodbi za dvije osobe, te je nakon toga išao kod Mihajlovića na konsultacije.

“On mi je rekao da se tu radi o teškom kriminalu i osobama koje su nosioci organiziranog kriminala i da su stranci tu svašta radili i da nisu baš radili i da bi trebalo prihvatiti svako priznanje. Od oktobra ili novembra 2016. počinjem tragati za predmetom, da nađem spis. Osim optužnice nije bilo ništa. Pokušavao sam doći do dokaza iz optužnice”, ispričao je Čavka.

Početkom decembra, kako je rekao, otišao je u odjel za Krivično deponovanje predmeta (KDP) gdje je našao gomilu vreća, ali i registratora s izjavama svjedoka. Čavka je rekao da novca nije bilo. Službenik Bogdan Bogdanović mu je, prema navodima svjedoka, kazao da je novac prije tri ili četiri godine poslan u Sud BiH.

“Bilo mi je čudno kako ne znam za taj novac, da je poslan. Bogdan je donio naredbu tužioca Bože od 15. novembra 2010. u kojoj je stajalo da se novac sa specifikacijom ima dostaviti tužiocu Boži, a radi dostavljanja Sudu BiH. Otišao sam do Mihajlovića, pokazao mu papir i njegova reakcija mi je u neku ruku bila čudna. Ne tvrdim da je bila sumnjiva, ali burna. Rekao je: ‘Nemoj mene ništa pitati, o tome ja ne znam ništa’”, posvjedočio je Čavka.

Njemu je pokazana naredba za KDP od 30. marta 2011. koju je potpisao za tužioca Mihajlovića. Tu se, kako je pojašnjeno, naređuje da se predmeti u KDP-u dostave tužiocu. Pojasnio je da je uobičajeno da tužioci potpisuju za druge tužioce i da mu je taj dan tu naredbu donijela daktilografkinja Sadina Beridan-Zukić.

“Ne znam šta je preneseno iz KDP-a u spis. Navodno je izuzet novac i nestao, ali ne znam sudbinu tog predmeta. Objektivno sam tu prevaren”, izjavio je on.

Pojasnio je da se on 15. novembra vratio na posao s bolovanja i da nikada nije obaviješten o toj naredbi, kao i da mu je čudno bilo da je neko bez njegovog znanja radio njegov predmet.

Svjedok je ispričao da je nakon toga izvršio uvid u sudski spis gdje je našao nekoliko akata, a kada ih je analizirao utvrdio je da nije postojala zakonska osnova za dostavljenje oko 46 hiljada konvertibilnih maraka Sudu BiH, jer se taj novac i ne spominje u optužnici.

Zbog zabrinutosti, svjedok je kazao da je otišao kod vršiteljice dužnosti glavnog tužioca Gordane Tadić s informacijom o tom predmetu i objasnio joj da je iz njegovog predmeta nedostaje velika količina novca. Poslije dva dana Tadić mu je rekla da tu informaciju napiše te ju je predao.

“Novac nikad nije pronađen, zvanično o tome ne znam ništa”, kazao je Čavka.

Prema njegovim riječima, strani tužioci su trebali vratiti taj privremeno oduzeti novac jer je to u početku bio njihov predmet.

“Prema mojim informacijama Božo nije bio zadužen u ovom predmetu, nego stranci. Božo je iskusan tužilac i on je njima pomagao”, rekao je svjedok.

Svjedok je također izjavio da je u prošlosti imao dosta neprijatnosti i da je Mihajlović podnio šest diciplinskih prijava protiv njega. Na upit kako je to završeno, Čavka je odgovorio: “Tako što je Mihajlović optuženi, a ja svjedok”.

Izjavio je da ne tvrdi da je Mihajlović oduzeo taj novac, ali da je ubijeđen da je bio upoznat s tim i da je poduzimao nečasne radnje u vezi s tim.

Mihajlović je insistirao na pitanjima kojima bi diskreditirao svjedoka, ali sutkinja Amela Huskić nije dozvolila takva pitanja, kazavši da je ne zanimaju njihovi “privatni i međuljudski odnosi u Tužilaštvu BiH”. Mihajlović je zatim najavio da će Čavku pozvati kao svjedoka Odbrane, a na okolnosti kredibiliteta.

Mihajlovića optužnica tereti da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom Sadine Beridan-Zuhrić, koja je od polovine novembra 2006. radila kao daktilograf i referent u Tužilaštvu BiH.

Beridan-Zuhrić je, navodi se u optužnici, prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta, pri čemu joj je propuštanje dužnosti nadzora od strane Mihajlovića omogućilo i zadržavanje prisvojenog novca.

Suđenje se nastavlja 30. oktobra.