Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavka: Svi jako dobro znamo šta se dešavalo u Srebrenici

AdmirCavka_PoslanikNSRS

Svi jako dobro znamo šta se dešavalo u Srebrenici i oko Srebrenice, svoj ćemo stav iznijeti na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i mislim da je to jedino što trebamo i možemo da uradimo, izjavio je Admir Čavka, šef kluba poslanika Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini Republike Srpske, javlja Anadolija.

Danas je Milorad Dodik, predsjednik RS, održao konsultacije sa predstavnicima institucija i parlamentarnih stranaka u skupštini. Povod za sastanak je sutrašnja posebna skupštinska sjednica, na kojoj će biti razmatrana informacija o Izvještaju Komisije o događajima u Srebrenici i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. Na sjednici Narodne skupštine RS, koja bi trebala da počne sutra u 10 sati, poslanicima će se obratiti Dodik, koji je i zatražio zakazivanje sjednice.

Na ovaj sastanak nisu pozvani predstavnici Koalicije “Domovina”, a predstavnici opozicionih stranaka, koje čine Savez za promjene, odlučili su da se na poziv ne odazovu.

Za sastanke koje s vremena na vrijeme organizuje predsjednik RS-a, a na koje predstavnici “Domovine” ne budu pozivani, a predstavnici opozicije odbiju poziv, Čavka je rekao da je to nažalost ustaljena praksa.

“Potrebna je pažnja medija, da se fokus skrene sa nekih društvenih odnosno tema koje zanimaju svakog građanina i to je jedna vrsta jeftinog populizma u kojem se nažalost nalazimo pred svake izbore”, rekao je Čavka.

Konsultacijama kod predsjednika RS, osim predstavnika institucija, odazvali su se i predsjednici stranaka koje sa SNSD-om čine vladajuću koaliciju.

Nakon sastanka, Dodik je izjavio je da je smatrao da je neophodno da se u Skupštini razmatra ovaj izvještaj i donesu smjernice o načinu djelovanja organa i organizacija u RS, imajući u vidu potrebu da se reaguje na atmosferu koja je stvorena povodom izvještaja koji se odnosi na događaje u Srebrenici i oko Srebrenice od 11. do 19. jula 1995. godine te “zlupotreba podataka i činjenica da u tim podacima ima mnogo netačnih elementata”.

“Činjenica je da je tamo mnogo netačnih stvari”, kazao je Dodik, napominjući da će sutra u Skupštini iznijeti više detalja o tome.

Prema njegovim riječima, na spisku 22.000 pripadnika vojske i policije postoje ljudi koji u to vrijeme nisu bili na tom području ili su bili u bolnicama, a da se među žrtvama navode imena osoba koje su umrle nekoliko godina ranije te onih koji nisu stradali u to vrijeme i na tom mjestu. Prema njegovim riječima, u izvještaju se ne pominje stradanje Srba u tom periodu.

“Mi nemamo namjeru da negiramo ubistva i zločine koji su se desili, ali je nemoguće pristati na malverzacije o stradanju u to vrijeme”, rekao je Dodik i ponovio da izvještaj mora biti tačan, a postojeći vrvi od netačnosti.

Naglasio je da je izvještaj napravljen po zahtjevima visokog predstavnika Pedija Ešdauna, a da je u isto vrijeme naloženo Vladi FBiH da napravi izvještaj o stradanjima Srba u Sarajevu.

Komentarišući navode predstavnika opozicije da nije dostavljen stav Vlade RS o ovom pitanju, Dodik je istakao da postoji stav Vlade koja je donijela taj izvještaj.

“Ova Vlada čeka stavove Narodne skupštine da bi postupala”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, danas je usaglašeno da Narodna skupština treba da zahtijeva od Vlade RS da formira posebnu komisiju koja će utvrditi stradanje Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

“Ono što posebno želimo da postignemo je da se formira međunarodna komisija nesumnjivih autoriteta iz te oblasti, da sačine oba izvještaja i to je naš cilj”, kazao je Dodik.