Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Iraku i Siriji između 20.000 i 30.000 boraca Islamske države

isis2

Između 20.000 i 30.000 boraca Islamske države i dalje su u Iraku i Siriji uprkos porazu ove grupe i praktično obustave regrutacije stranaca, navodi se u izvještaju UN-a.

U izvještaju stručnjaka UN-a koji vrše monitoring sankcija protiv ekstremističkih grupa navodi se da je oko 4.000 militanata stacionirano u Libiji, dok su neki od ključnih operativaca ove ekstremističke grupe relocirani u Afganistan.

Zemlje članice rekle su UN-u da je u Iraku i Siriji sada stacionirano između 20.000 i 30.000 militanata.

“Među njima je veliki broj aktivnih stranih terorističkih boraca”, navodi se u izvještaju, piše Daily Mail.

Ovaj tim za praćenje sankcije podnosi izvještaj svakih šest mjeseci Vijeću sigurnosti o Islamskoj državi i Al-Kaidi.

Islamska država nekada je kontrolisala velike dijelove Iraka i Sirije, ali je prošle godine protjerana iz Mosula i Rake.

Do januara 2018. godine, militanti su ostali u malim džepovima na teritoriji Sirije, iako, kako navodi UN, grupa pokazuje veliku otpornost na istoku Sirije.

“Islamska država i dalje je u stanju da izvodi napade unutar sirijske teritorije”, navodi se u izvještaju i dodaje da grupa ne kontroliše u potpunosti nijedan dio teritorije Iraka, ali je aktivna preko takozvanih ćelija spavača, koji se kriju u pustinji i na drugim mjestima.

Neke zemlje članice izrazile su zabrinutost zbog pojave novih ćelija Islamske države na jugu Sirije, na granici sa Jordanom.