Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čavka: Ulicu u Vrbanji nazvati po Maidi Medari, vratiti naziv Gornji Šeher

BiH

cavka

Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka pokrenuo je inicijativu kojom traži reviziju naziva ulica i mjesnih zajednica na području Banje Luke te najavio pokretanje apelacije Ustavnom sudu, ukoliko se po ovom pitanju ne učini ništa do kraja godine.

-Zatražio sam da jedna ulica u naselju Vrbanja dobije ime po Maidi Medari, žrtvi silovanja i ubistva u junu 1993. za koje su osuđeni ratni zločinci Slobodan Bajić i Miladin Trivić. Smatram da je to važan iskorak za banjalučke vlasti u procesu suočavanja s prošlošću i prihvatanjem odgovornosti za istinu o zločinima i etničkom čišćenju nad banjalučkim Bošnjacima – naveo je u pisanoj izjavi poslanik Čavka.

Pokrenuta je i inicijativa za reviziju naziva mjesnih zajednica.

-Posebno je strašna činjenica da je devedesetih nasilno promijenjeno ime Gornjeg Šehera u ‘Srpske Toplice’, naziv koji nema nikakve veze s lokalnom historijom ni tradicijom. Mi tražimo da se pokrene hitna javna rasprava i da banjalučke vlasti krenu sa ispravljanjem ove historijske nepravde. Gornjem Šeheru treba vratiti njegovo staro ime, te na taj način priznati i historijsku važnost Šehera i njegovih stanovnika. Nemojte nas više ponižavati, vrijeme je da se barem osnovne stvari u ovom gradu poslože – počnimo s poštovanjem nevinih žrtava i s uvažavanjem zajedničke historije našeg grada – dodao je Čavka.

Kazao je da predstoji puno posla, kao što su zapošljavanje Bošnjaka u gradskim službama, bolja komunikacija, osiguranje ravnopravne budžetske raspodjele, ali da su nazivi prvi korak.

-Tek kada institucije budu imale bolji odnos prema povratničkoj zajednici, mogu očekivati da im se to vrati dvostruko – investicijama u razvoj od strane naše banjalučke dijaspore – zaključio je Čavka.