Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dragulj u srcu Krajine

Cazin: Grad koji s razlogom nosi titulu šampiona zaštite prirode

cazin (1)

Sve koji su barem jedanput posjetili ovaj grad nije iznenadilo to što je nedavno u Sarajevu povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. juna upravo Cazinu u kategoriji gradova i općina dodijeljena nagrada “Šampioni zaštite prirode 2021”

Većina gradova u BiH nije na dobar način organizirala održavanje gradske čistoće, a uprkos tome što preduzeća nadležna za taj posao raspolažu sa značajnim sredstvima iz budžeta, nisu pokazala da mogu odgovoriti na osnovne zadatke poput onih redovnog odvoza smeća.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Posebno je ovaj problem izražen i uočljiv u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje svu ljepotu Sarajeva zasjenjuju slike punih kontejnera, nepokošenih i zapuštenih zelenih površina i općenito slika neurednosti koja nije od jučer i ovo je problem s kojim će se nadležni morati što prije pozabaviti.

Izgovori koje smo slušali posljednjih dana od pojedinih zvaničnika u Kantonu Sarajevu, te nekih sarajevskih općina ne mogu biti opravdanje za slike koje svakodnevno gledamo uživo, ali i na društvenim mrežama.

Promjene koje građani očekuju daleko su zahtjevnije od toga da se organizira redovan odvoz smeća i primjerice pranje ulica, pa bi vlasti u Kantonu Sarajevo, bez puno priče i prebacivanja odgovornosti trebale pokazati da su tome dorasle.

A, da u BiH ima svijetlih i primjera kako jedan grad može biti čist i naprosto blistati od urednosti uvjerit ćete se ukoliko posjetite Cazin.

Ovaj grad, posljednjih godina doživio je pravi preporod kada su u pitanju briga o zaštiti okoliša, ali i sistemsko rješenje održavanja čistoće kojim vlasti u Cazinu na čelu s gradonačelnikom Nerminom Ogreševićem, ali i sami Cazinjani kojima je stalo do urednosti mjesta gdje žive, mogu parirati najuređenijim evropskim gradovima.

Od samog ulaska u ovu “čaršiju”, kako svoj grad vole zvati sami Cazinjani, primijetit ćete urednost parkova i drugih zelenih površina, uređene i održavane cvijetnjake, čiste ulice, brižno uređene spomenike iz naše bliže i dalje historije, kontejnere oko kojih nema smeća, očuvane klupe u parkovima, održavane fasade ….. Jednostavno rečeno, vidjet ćete sve ono što svakom gradu u BiH treba i što zaslužuju svi građani ove zemlje.

Stoga, sve koji su barem jedanput posjetili ovaj grad nije iznenadilo to što je nedavno u Sarajevu povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. juna upravo Cazinu u kategoriji gradova i općina dodijeljena nagrada „Šampioni zaštite prirode 2021”, a u okviru kampanje BH Green Awards 2021 i projekta GreenWorks ZeleniRadovi – Uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta.

Ekipa Fokusa prošetala je ovih dana ulicama Cazina odakle Vam donosimo fotografije koje govore više od hiljadu riječi. Možda vas u ove ljetne dane i u vrijeme godišnjih odmora baš one navedu da posjetite Cazin i druge gradove i mjesta u Krajini gdje imate još mnogo toga za vidjeti i doživjeti.