Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

CCI: Mirni protesti u Banjoj Luci obilježili prvi kvartal u RS-u

31/05/2018

Kada vlast ne radi dobro svoj posao i sistem ne funkcioniše, jedino što je građanima preostaje su protesti i to je jedino što odgovorni građani treba da rade – smatraju u Centrima civilnih inicijativa (CCI).

Koordinatorka CCI-a za odnose s medijima Ana Lučić je istakla da su prvi kvartal u RS obilježili mirni i dostojanstveni protesti građana, zbog smrti, pod još nerazjašnjenim okolnostima, Banjalučanina Davida Dragičevića.

-Na vidjelo su izašli i ozbiljni propusti u radu institucija vlasti i neadekvatne reakcije političara na čitav slučaj – ustvrdila je Lučić i dodala da pojedinci moraju preuzeti odgovornost, ukoliko se utvrde eventualni propusti u ovom slučaju.

Interesi građana moraju biti, navela je, iznad uskostranačkih i interesa pojedinaca u vlasti.

-U kontekstu građanskih protesta na ulicama Banje Luke (ali i sličnih u Sarajevu), u nekoj politički razvijenijoj demokratskoj zemlji, odavno bi sve ‘pljuštalo’ od smjena i ostavki, bez obzira na krajnji ishod spornih slučajeva. No, moralna odgovornost našim političarima je, nažalost, nepoznat pojam – ocijenila je Lučić.

Predstavnici CCI-a su danas, predstavljajući rad Vlade, istakli da je izvršna vlast u prvom kvartalu 2018. godine doživjela značajan pad produktivnosti, u odnosu na prethodna tri mjeseca.

-Razmotreno je 676 mjera, u odnosu na 914, koliko ih je razmotreno u 4. kvartalu 2017. Radi se o jednom od najlošijih kvartalnih rezultata Vlade RS, u aktuelnom mandatu, u ovom kontekstu – rekao je konsultant za monitoring u CCI-u Željko Ninković.

Nakon što je intenzitet rada Narodne skupštine RS padao dva kvartala zaredom, u prva tri mjeseca ove godine održano je čak 17 zasjednja, što je skoro tri i po puta više nego u prethodnom, četvrtom kvartalu 2017. na koji je politička kriza ostavila značajne posljedice.

-Međutim, visok intenzitet rada nisu pratili i adekvatna efikasnost i produktivnost. Na 17 održanih zasjedanja razmotreno je svega 45 mjera. Što je osrednji rezultat, bolji od rezultata u prethodnom kvartalu, ali i skoro dvostuko lošiji od rezultata u zadnjim kvartalima 2015. i 2016. godine – naveo je Ninković.

Iz CCI-a su istakli potrebu povećanja efikasnosti obje institucije, do kraja mandata, pogotovo u realizaciji planiranih mjera, s naglaskom na zakone i strategije.

-Bez obzira na izbore, ovo ne bi smjela biti još jedna izgubljena godina, u kojoj se institucije vlasti umjesto svojim poslom i rješavanjem problema građana, bave stranačkom politikom i predizbornom kampanjom – upozorili su predstavnici ove nevladine organizacije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.