Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Puhalo: Braćo Srbi, označili smo njih, a žigosali sebe

BiH

bijele trake

U Prijedoru će danas biti obilježen Međunarodni dan bijelih traka kojim će se građani i aktivisti prisjetiti svih žrtava iz 1992. godine u tom gradu, među kojima je i 102 djece.

Tačno u podne šetnjom kroz centar grada do Trga Zorana Karlice građani će s ružama i bijelim trakama oko ruke podsjetiti na maj 1992. godine kada je počela kampanja protjerivanja Bošnjaka, otvaranja logora i pogroma građana nesrpske nacionalnosti.

Podsjećamo, 31. maja 1992. godine upućen je poziv preko lokalnog radija da građani hrvatske i muslimanske nacionalnosti moraju na kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake.

Bloger i analitičar Srđan Puhalo na svom je Twitter nalogu danas objavio nekoliko poruka.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Na današnji dan osnovan je logor “Omarska”, kroz koji je prošlo više od 3.000 zatvorenika, a prema podacima Udruženja “Izvor” tokom proteklog rata je ubijeno ili nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, najviše Bošnjaka, ali i Roma, Hrvata i Albanaca. Među žrtvama je bilo 258 žena i 102 djece.