BiH

CCI očekuje imenovanje članova Komisije odgovorne za reviziju Parlamenta FBiH

parlament fbih

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske

Povodom današnje sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Centri civilnih inicijativa (CCI), izražavaju očekivanja, da će zastupnici predložiti kao jednu od tačaka dnevnog reda imenovanje članova Komisije odgovorne za reviziju, u ovom domu Federalnog parlamenta, te imenovati preostale članove kako bi Komisija odgovorna za reviziju bila konačno i formirana, te stvoreni uslovi za parlamentarnu kontrolu trošenja javnog novca.

Podsjećamo, Parlament FBiH više od dvije godine funkcioniše bez Parlamentarne komisije za reviziju, zbog čega nisu razmotreni revizorski izvještaji za 2018. godinu, pa čak ni oni za 2017. godinu niti su organizovane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocijenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom. Među 74 revizorska izvještaja za 2017. i 2018. godinu, čak njih 60 trebao je da bude predmet rasprave unutar parlamenata. To su institucije koje nisu dobile pozitivno mišljenje (dobile su negativno ili mišljenje sa rezervom) ili na finansijsko poslovanje ili usklađenost sa propisima.

Trenutno je predložena samo polovina članova Parlamentarne komisije za reviziju iz Doma naroda Parlamenta FBiH. Tretirajući ovu situaciju kao neprihvatljivu, CCI je Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta, 25.5.2020.godine, uputio i zvaničnu Inicijativu da se na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH razmatra imenovanje preostalih članova Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju.

Zbog navedenog, potrebno je čim prije, ne samo formalno formirati Komisiju odgovornu za reviziju pri Parlamentu FBiH i zakazivati sjednice parlamenta i komisija, nego iskorititi puni potencijal i ulogu koje parlamentarne komisije imaju pri kontroli utroška javnih sredstava, kao što su saslušanja odgovornih, pa čak i predlaganje sankcija.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH.

cci