CCI: Vlada i Parlament FBiH nisu bili fokusirani na reformske procese

cci

Centar civilnih incijativa (CCI) danas je predstavio rezultate praćenja rada Vlade Federacije BiH i Parlamenta FBiH za prvih šest mjeseci ove godine u kojem se navodi kako Vlada u tom periodu nije bila fokusirana na nužne reformske procese, prenosi Anadolu Agency (AA).

Upozoreno je kako Vlada FBiH u istom sastavu nije uspjela opstati ni 100 dana. Stoga iz CCI-ja smatraju da se građani imaju pravo osjećati izigranim od strane političara, koji su umjesto koncentrisanja na reformske procese, zaustavljanje ekonomskog propadanja i na razvoja, odnosno povećavanje broja radnih mjesta, bili fokusirani na međusobnu podjelu vlasti i dobivenog izbornog plijena.

“Važno je napomenuti kako građani imaju pravo da se osjećaju iznevjerenim, od strane stranaka i političara kojima su dali povjerenje na prošlim izborima. Došlo je do produbljivanja kriza. Osjećamo da preživljavamo ono što se prije desilo. Građani se pokušavaju uvjeriti da je sve uredu. Ponovo je vlast osnovni motiv, a građani kao da su svedeni na obećanja”, kazao je Darko Marić, koordinator za medije pri CCI-ju.

Produktivnost Vlade u drugom kvartalu bila je nešto ispod produktivnosti u prvom kvartalu, a Vlada nije bila fokusirana na nužne reformske procese, navode iz CCI-ja.

“U prvoj polovini 2015.godine, Vlada je u “tehničkom mandatu” utvrdila 13, a vlada imenovana 31. marta donijela je 12 zakona. Od ukupnih 25 zakona, samo jedan je prošao potpunu proceduru, dok su sve ostalo bile dopune i izmjene već postojećih zakona, dok je samo jedan zakon donesen, Zakon o izvršavanju Budžeta FBiH za 2015. godinu”, kazao je Denis Telić, član monitoring tima CCI-ja.

Kriza vlasti u FBiH dodatno je odgodila i raspodjelu pozicija u 19 stalnih radnih tijela u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Vlada može funkcionisati bez podrške Parlamenta, ali će rezultati biti katastrofalni za građane”, istakao je Telić.

Parlament FBIH nije kreirao niti usvojio program rada za 2015.godinu u prvih šest mjeseci. Ukoliko program rada ne bude donesen do kraja godine, to će biti treća godina za ovu instituciju da radi bez programa rada, kršeći Pravilnik o radu. Rok od 90 dana u okviru kojeg je najavljeno da će biti izrađene izmjene i dopune budžeta FBiH za 2015. Vlada nije izradila niti je upućen u parlamentarnu proceduru.

“Proces konstituisanja vlasti još uvijek nije gotov. Za nastavak rada neophodno je uspostavljanje parlamentarne većine. U Domu naroda još uvijek je upražnjena pozicija potpredsjednika iz reda srpskog naroda”, istakla je Lejla Deronja-Suljić, član monitoring tima CCI-ja.

Ove godine budžetom je 3,7 miliona KM izdvojeno za “bijeli hljeb”, upozoreno je. Deronja-Suljić je dodala da što prije mora biti proveden u djelo zahjev građana o ukidanju “bijelog hljeba”, odnosno donesen zakon o ukidanju privilegija poslanicima.