Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na UKCS-u urađen veliki broj operativnih zahvata koji ranije nisu rađeni

operacija123

Na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) u toku ove godine urađen je veliki broj laparaskopskih operativnih zahvata koji ranije nisu rađeni.

Posljednja u nizu operacija je Nissenova fundiplikacija, koja je urađena pacijentici starijoj od 60 godina. Postoperativni tretman u bolnici trajao je dva dana, a pacijentica se osjeća dobro, te je puštena na kućno liječenje.

Šef klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju mr.sc.dr. Jusuf Šabanović kazao je da su laparaskopski operativni zahvati manje invazivni, te nose manje mogućnosti komplikacija, a post operativni oporavak i boravak u bolnici traje kraće.

– Nissenova fundiplikacija je jedna u nizu operativnih zahvata, koje ranije nismo radili. Ta metoda se koristi kod hijetalne hernije, što je često oboljenje danas. To je pojava kad se želudac provlači iz trbušne u grudnu duplju. Pacijenti imaju jake bolove, kiselina iz želuca ide ka jednjaku i oštećuje jednjak, te ako se na vrijeme ne sanira, može doći do karcinoma jednjaka, zbog čega je od velikog značaja prevencija – istakao je mr.sc.dr. Šabanović.

– Veliki broj operacija sad se radi laparaskopski, a pacijenti se lakše odlučuju na operaciju, jer su i mogućnosti za post operativne komplikacije manje – saopćila je Služba za odnose s javnošću KCUS-a.