Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sindikat podržao pokretanje stečaja u Livnici čelika u Tuzli

bego gutic

Predstavnici Sindikata Livnice čelika u Tuzli na današnjem sastanku s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem i ministrom industrije, energetike i rudarstva Srđanom Mićanovićem poručili su da pozdravljaju pokretanje stečajnog postupka u toj tuzlanskoj fabrici, te da je on trebao biti pokrenut prije 15-tak godina.

Gutić i Mićanović su istakli da ovaj saziv Vlade Tuzlanskog kantona nije prouzrokovao probleme niti u jednoj fabrici u Tuzlanskom kantonu, ali se od početka mandata aktivno uhvatio u koštac i radi na njihovom sistemskom rješavanju.

– Vlada ne odustaje od Livnice čelika. Stečaj koji je pokrenut planiran je kao strukturirani, po sličnom principu kako to planiramo i u Tvornici transportnih uređaja u Tuzli. Ne radi se o likvidaciji kao što je to najvjerovatnije slučaj s fabrikom obuće Aida gdje su dugovanja višestruko veća od vrijednosti kapitala – rekao je Gutić.

Dodao je da je stečaj u Livnici nužnost, jer bi “nastavak poslovanja po dosadašnjem modelu sigurno rezultirao odumiranjem Livnice, kao što je polako i odumirala u proteklom periodu”.

Na sastanku je rečeno da za rješavanje statusa radnika ima više modela i da ono ovisi o načinu odvijanja stečajnog postupka.

Vlada Tuzlanskog kantona je ove godine već osigurala sredstva za uvezivanje radnog staža svim radnicima koji zaključno s krajem ove godine ispunjavaju uvjete za penzionisanje.

Drugi model je uvezivanje radnog staža po federalnom Zakonu o uvezivanju radnog staža, koji bi trebao stupiti na snagu od januara naredne godine.

Premijer Gutić i ministar Mićanović naglasili su da Vlada u potpunosti razumije ogorčenje radnika, ali nažalost ne posjeduje “čarobni štapić niti kofere novca” kojim bi mogla kupiti rješenja.

Obećali su da će u narednim danima posjetiti Livnicu čelika i u krugu fabrike razgovarati sa stečajnim upravnikom i predstavnicima radnika, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.