Čekaju se rezultati o tome ima li nafte u BiH

BiH

nafta u bih

Jadran Naftagasu je odobren nastavak istraživanja nafte na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska do 2019. godine i ukoliko rezultati istraživanja potvrde komercijalne rezerve nafte, kompanija NIS će o tome blagovremeno obavijestiti javnost, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Naftne industrije Srbije (NIS) a.d. iz Beograda.

To je komentar NIS-a na nedavne informacije da su analize uzorka od 5000 tona nafte završene te da su potvrdile da se radi o sirovoj nafti dobrog kvaliteta, koja može da se eksploatiše s tim što još treba da se utvrdi ima li je u dovoljnim količinama.

“Kompanija NIS se bavi istraživanjem nafte na teritoriji Republike Srpske i za tu namjenu je zajedno sa ruskom kompanijom Zarubežnjeft krajem 2010. godine osnovano zajedničko preduzeće Jadran Naftagas. Glavni zadatak i cilj Jadran Naftagasa je da se otkriju komercijalne rezerve nafte i tek potom počne komercijalna proizvodnja na teritoriji BiH”, naglašeno je za AA iz Naftne industrije Srbije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je u februaru ove godine kako je na području RS pronađena nafta. Đokić je naglasio kako to za bh. entitet RS “nisu male količine, ali da one za NIS kao kompaniju još nisu dovoljne da bi mogli početi eksploataciju nafte”. Istakao je kako su zato potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li je moguće povećati količinu nafte koja bi se mogla crpiti s te bušotine.

Navedeno je da je uzet uzorak i da je sada na analizi. Radi se o bušotini u Obudovcu, u bosanskoj Posavini.

[quote_box_center]Jadran Naftagasu je odobren nastavak istraživanja nafte na teritoriji bh. entiteta Republika Srpska do 2019. godine[/quote_box_center]

Inače, bušenje u Obudovcu izvodi preduzeće “Jadran Naftagas”, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije i ruske kompanije Zarubežnjeft, a radove su započeli krajem maja 2013. godine. Preduzeće je još 2011. godine s resornim ministarstvom sklopilo ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa na period od 28 godina, od kojih tri za istraživanje, a 25 za eksploataciju.

Ugovorom Jadran Naftagas se obavezao da će na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske investirati 229 miliona dolara, s tim da će planirana vrijednost investicija za istraživanje iznositi 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

Ekipa Anadolu Agency posjetila je prije nekoliko mjeseci lokalitet na kojem su vršena istraživanja, koji je smješten oko 2,5 kilometara od samog centra naselja Obudovac. Bušotina se nalazi u polju, blizu šume oko 200 metara makadamom odvojena od sporednog puta, odnosno prvih kuća. Ostaci crnih mrlja i cijevi na kojim se sada nalaze ventili svjedoče da se tu u proteklom periodu radilo na istraživanjima nafte.

Đuro Kojić, stanovnik Velikog Obudovca, čija je kuća najbliža bušotini kazao je kako je prije početka istražnih radova na taj lokalitet dovezeno na desetine kamiona opreme, da bi nešto kasnije bilo postavljeno postrojenje visine 50 metara.

“Za deset dana došlo je 70 kamiona opreme, kontejneri i turbine što vuku mulj i tu su radili dvije godine – 2013. i 2014. godine. Bušili su na dubini od 2.800 metara. Toliko je duboka ova bušotina. Ali, će čujem od tih ljudi koji su radili, još tri bušotine raditi u krugu od 900 metara. Ovdje je pronađena nafta i odvezeno je za Novi Sad dvije cisterne po 10.000 litara otprilike na ispitivanje”, naveo je Kojić za AA.

Već na 1.800 metara dubine, navodi Kojić, koji je svakodnevno bio na radilištu, pronađen je bitumen.

Istovremeno, direktor Federalnog zavoda za geologiju prof. dr. Hazim Hrvatović rekao je nedavno u intervjuu za AA kako bi do kraja 2015. godine trebao bi biti potpisan ugovor o koncesiji za istraživanje i eksplataciju nafte i plina na području bh. entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, a početkom 2016. uslijediti i prva istraživanja na terenu.