Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čengić: Svaka četrnaesta ukopana žrtva u Potočarima je dijete

BiH

Memorial ceremony to mark the 18th anniversary of the Srebrenica massacre.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je u razgovoru za Fenu kazala da ovaj broj nije konačan i moguće je da će do same dženaze biti još porodica koje će se izjasniti da žele ukopati posmrtne ostatke svojih članova porodice.

Ona navodi da su još 134 žrtve identificirane i DNK metodom i od strane porodice, ali zbog nekompletnosti tijela porodice su se izjasnile da žele sačekati kako bi se pronašao i ostatak tijela. Također, dodaje, 225 je identificirano DNK analizom i u narednom periodu će se i zvanično identificirati od strane porodica, odnosno porodice će pristupiti identifikaciji.

Među 135 žrtava koje će biti ukopane ove godine na kolektivnoj dženazi u Potočarima je i 18 maloljetnika.

Najmlađe žrtve koje će 11. jula biti ukupane u Potočarima su šesnaestogodišnjaci.

– Šesnaestogodišnjaci Lutvo (Ibrahim) Malagić, Hamed (Zajim) Mehić, Almir (Bajro) Mujanović, Almaz (Alija) Hasanović, bit će ukopani pored ranije ukopanih očeva. Takođe šesnaestogodišnjaci Sifet (Ramiz) Mehanović, Salih (Ismet) Mehmedović i Džemal (Ibro) Hasanović, bit će ukopani zajedno sa svojim očevima na ovoj kolektivnoj dženazi – kazala je Čengić.

Posmrtni ostaci Ismeta Mehmedovića i njegove trojice sinova, starosti od šesnaest do devetnaest godina, bit će ukopani u Potočarima, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u različitim masovnim grobnicama na području Kamenice-Čančara, Zelenog Jadra i Glogove.

Posmrtni ostaci oca Atifa Mehanovića bit će ukopani zajedno sa posmrtnim ostacima sina Ramiza i šesnaestogodišnjeg Sifeta, pored ranije ukopanih posmrtnih ostataka dvojice sinova Smaila i Sabahudina.

Čengić navodi da će braća Suljić (Ćamil) Halid i Avdija biti zajedno ukopani pored ranije ukopane još trojice braće i oca Ćamila. U porodici Suljić ubijen je otac i njegovih pet sinova.

– Najstarija žrtva koja će biti ukopana u Potočarima 11. jula je Jusuf (Juso) Smajlović. Rođen je 1920. godine, a bit će ukopan zajedno sa svojim unukom Hedibom pored ranije ukopane trojice sinova Amira, Habiba i Asima – kazala je Čengić.

Po njenim riječima, Džemal (Ibro) Hasanović je imao šesnaest godina kada je ubijen, a bit će ukopan zajedno sa svojim ocem Ibrom. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Liplje na području Zvornika.

Braća Malkić (Bajro) Omer i Enver imali su sedamnaest i devetnaest godina kada su ubijeni. Posmrtni ostaci Envera Malkića pronađeni su u dvije masovne grobnice, u primarnoj grobnici Glogova i sekundarnoj Blječeva na području Bratunca, a posmrtni ostaci njegovog brata Omera pronađeni su u sekundarnoj masovnoj grobnici Kamenica na području Zvornika.

Braća Sejdinović (Sejdalija) Selman i Sabit, koji su imali 19 odnosno 25 godina, bit će ukopani pored ranije ukopanog oca Sejdalije.

Također, braća Zukić (Huso) Alaga i Velaga bit će ukopani na ovoj dženazi, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Kamenica na području Zvornika.

Čengić navodi da su žrtve Srebrenice pronađene na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od toga 76 masovnih grobnica, uglavnom sekundarnog karaktera.

– Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su ranije uglavnom u sekundarnim masovnim grobnicama. Od 76 masovnih grobnica koliko je do sada pronađeno na ovom području samo sedam grobnica je primarnog karaktera, sve ostale su sekundarne, u nekim slučajevima i tercijarne masovne grobnice. Riječ je o izmještanju posmrtnih ostataka sa primarnih lokacije na druge udaljene i skrivene lokalitete, s ciljem da se žrtve ne pronađu i zločin ne dokaže – ističe Čengić.

[quote_center]Do sada su identificirani i spremni za kolektivnu dženazu 11. jula u Potočarima posmrtni ostaci 135 žrtava, među kojima je i 18 maloljetnika [/quote_center]

Po njenim riječima, pronađene su i primarne i sekundarne masovne grobnice, a forenzičke analize uspjele su povezati određene primarne i sekundarne grobnice.

– Da nije bilo DNK analize sigurno je da se nikad ne bi utvrdio identitet pronađenih žrtava. Međutim, dislociranje posmrtnih ostataka za posljedicu je imalo nekompletnost tijela. Prilikom izmještanja grobnica tijela su raskomadana, a dijelovi tijela su razmješteni na više različitih lokacija koji su u nekim slučajevima udaljeni više kilometara – ističe Čengić.

Dodaje da je najveći broj žrtava Srebrenice pronađen na području Zvornika.

– Više od 80 posto pronađenih žrtava pronađene su na području općine Zvornik – navela je Čengić.

Po njenim riječima, jedan broj žrtava pronađen na površini terena na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice.

– Tamo gdje su ubijeni, ostali su da leže dugi niz godina, što je također za posljedicu imalo nekompletnost tijela. U nekim slučajevima riječ je o veoma opasnim i miniranim terenima – kazala je Čengić.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše žrtava je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića.

Čengić podsjeća da je u Memorijalnom centru u Potočarima do sada ukopana 6.241 žrtva, a 230 ih je ukopano individualno izvan Memorijalnog centra, u skladu sa željama porodica.

– Nakon ove dženaze u Potočarima će biti ukopano 440 maloljetnika. Svaka četrnaesta žrtva ukopana u Potočarima je dijete – istaknula je Čengić.

Na kraju, ona navodi da je do sada DNK analizom preliminarno utvrđen identitet za oko 7.100 ubijenih, a još uvijek se traga za oko 1.200 žrtava Srebrenice.