Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Ovo je fuj i degutantno"

Cenić o Dodikovoj najavi referenduma: “De, malo nam je, daj još jedan. To je bušenje mozga”

cenic dodik
FOTO. N1

Ja ne vjerujem da se Čović distancira od Milorada Dodika. Imaju dugogodišnji interes

Ekonomski ekspert i politička analitičarka Svetlana Cenić kometarisala je za televiziju N1 mogućnost da međunarodna zajednica smijeni predsjednika RS Milorada Dodika zbog secesionističkih aktivnosti.

Kaže kako nije realno da se Dodik smijeni jer RS neće da prihvati odluku. Kaže kako bi on nastavio sjediti u kabinetu, pa će se “okupljati oko njega i praviti žrtvu od sebe”.

“Ovo što je Schmidt uradio je bilo očekivano i morao je reagovati. Ali dalje od toga ne može. Ko će ga zamijeniti, novi Dodik? Umorna sam od Dodika. SDS je zajedno glasao za nepriznavanje Ustavnog suda BiH na teritoriju RS, znači da su na istom i tu su. Ja neću da biram između “srbovanja” i “srbovanja”. Hoću viziju, ali alternativu ne vidim. Niko se ne bavi glasačima. Ne možete u društvu kiča da imate javnu debatu kuda idemo i šta radimo. Ovo je toliko fuj i degutantno. Ako Dodik svaki put uspjeva da ih prevesla na srpsko jedinstvo, a iza toga se krije materijalno, to je za mene žabokrečina koja smrdi”, kazala je Cenić.

Komentarisala je i poruke Dodika jučer sa Kozare gdje je ponovio da ne priznaje visokog predstavnika, da će nakon Ustavnog suda BiH zabraniti rad SIPA-e, i Tužilaštva na teritoriji RS, da će se ujediniti sa Srbijom, da će opet izaći na referendum.

“Referendum je obesmišljen. De, malo nam je, daj još jedan. Ono na Kozari je totalna nepristojnost i onako pričati, jer nema poštovanje prema žrtvama. To je bušenje mozga i svrdlanje. To da će ukinuti Sud i SIPA-u, to neka objasni onima kojima duguje milione. Pitaju se i investitori, kako to da se tamo daju pare gdje nema pravne zaštite, niti ičega. Da sam ja investitor, ja bih ga tražila i pakovala se. Kome da ga tužim? Ustav je brana tiraniji i diktaturi”, rekla je.

Kazala je da BiH nema pravnu sigurnost i odluke Schmidta da će Tužilaštvo imati priliku da procesuira Dodika nakon izmjene Krivičnog zakona su besmislene. Kritikovala je i predstavnike “Trojke”.

“Mrtva je trka oko Ustavnog suda da se izabere sudija. Kakvu mi pravnu sigurnost imamo? Šta će Tužilašvo ili Sud? Trojka je znala da se on neće promijeniti i to je bila čista obmana. Prema tome, oni se ne razlikuju od njega jer su nas tjerali da širimo optimizam, a on se ne mijenja jer su njegovi motivi vlast i pare. Ide sada 11. juli, e sada da vidimo te junake koji su dozvolili da se psuje genocid. Da sam ja to rekla, crijeva bi mi bila razvučena po Marijin Dvoru. Ima zakon o negiranju genocida i on ga opsuje i pitate hoće li Tužilaštvo reagovati?”, kazala je.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović je jučer rekao da postupci iz RS nisu dobri da se podriva ustavno – pravni poredak.

“Ja ne vjerujem da se Čović distancira od Milorada Dodika. Imaju dugogodišnji interes. Njegova je obaveza da tako reaguje jer se zaklanja za Hrvatsku. Ne bi imao moralno pravo i ne bih imao prava da bilo šta kaže kasnije ako se to isto desi sa Hrvatima. Kako će Hrvati ostvariti svoja prava, ona šaka jada u RS gdje nemaju prava. Gdje da oni ostvare prava? Negiranjem Ustavnog suda negirate ustavna prava i svaka druga”, rekla je Cenić.

Za kraj je kazala da velika dugovanja koja ima RS neće moći sanirati jer ima informacije da ni Mađarska neće davati pare entitetu. Za kraj gostovanja je sublimirala cijelu političku i ekonosmku situaciju u BiH.

“Ovo je najteže doba od rata do danas, najcrnji period za ovu zemlju”.