Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za "b92"

Dačić tvrdi: Amerika je izmislila Republiku Srpsku a ne mi

ivica dacic
Foto: Screenshot/RTS

Sada se vi zalijećete da podržavate Kosovo, a ne vidite da imate problem u svom dvorištu

Srbija sigurno ne stoji iza rušenja Bosne i Hercegovine, niti to podržava, ali se apsolutno protivi napadima i pokušajima rušenja Republike Srpske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Ivica Dačić.

Dačić je ocijenio da se stalno nameće teza da su Srbi glavni remetilački faktor, a niko ne želi da kaže da u cijeloj priči “postoji želja za unitarizacijom BiH i ukidanjem entiteta”.

On je naveo da je Srbija veoma zabrinuta za situaciju u BiH, te da je za očuvanje teritorijalnog integriteta i da zato misli da rješenje treba da bude u dijalogu.

“Mislim da je zajednički interes da probamo da živimo što bolje, da međusobno sarađujemo i da svi zajedno idemo ka EU”, rekao je Dačić za “B92”.

Govoreći o napetoj situaciji u BiH i odnosu prema Republici Srpskoj, Dačić je ustvrdio da ovo nije prvi put, te da su međunarodni predstavnici više puta to radili u odnosu na Republiku Srpsku i da njima ne odgovara jaka RS, jer je “brana za unitarizaciju BiH”.

On je ukazao da međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini treba da pokuša da bude objedinitelj, a ne da nameće svoju volju.

Dačić je rekao da u Sarajevu strašno reaguju kada im neko kaže – ako Bošnjaci nemaju ništa protiv nezavisnosti Kosova, koji su im argumenti da kažu nešto protiv Banjaluke?

“Nema odgovora, pokušavaju da objasne da to nije isto. Ja nisam ni rekao da je isto, ali Republika Srpska je međunarodna tvorevina, međunarodno priznati entitet, kojeg su izmislile SAD, a ne mi. Sada se vi zalijećete da podržavate Kosovo, a ne vidite da imate problem u svom dvorištu”, rekao je Dačić.

Dačić tvrdi da se Priština “ubi” da govori da treba da se ukine međunarodno prisustvo na Kosovu, te upitao “šta će onda međunarodno prisustvo u BiH, na osnovu čega?”