Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za balkanološka istraživanja dobio nove članove (VIDEO)

BiH

markica_anubih – Copy

Centar za balkanološka istraživanja Akademije nauka i umjetnosti BiH danas je u Sarajevu održao prvi sastanak sa novima članovima.

Član Akademije i urednik arheološkog časopisa “Godišnjak” Blagoje Govedarica Feni je kazao da je Centar za balkanološka istraživanja najstarija naučna jedinica u okviru Akademije nauka i umjetnosti BiH, osnovana 1963. godine.

– Mi funkcioniramo kao jedna mala akademija u akademiji. Članovi našeg centra su specijalisti iz oblasti balkanologije iz BiH, Hrvatske, Srbije i Njemačke – istakao je Govedarica, profesor arheologije na Slobodnom univerzitetu u Berlinu.

Naglasio je da su u dosadašnjem radu postigli zapažene rezultate koji su ugrađeni u saznanja kulturno-historijske prošlosti BiH, regiona i Balkana.

– Nastojimo da svoju aktivnosti i dalje provodimo maksimalno iako nam situacija nije povoljna u smislu finansijkih mogućnosti – naveo je Govedarica.

Zbog toga je i prvi sastanak s novim članovima Centra ograničen samo na članove iz Sarajeva.

Istakao je da je Centar uglavnom fokusiran na izdavanje monografija i časopisa koji se tiču balkanoloških istraživanja.

Osnovni zadaci Centra su izučavanje jezika, života i kulture balkanskih naroda. Od osnivanja Centra ova istraživanja su se odnosila na periode od neolita pa do desetog vijeka n.e, te u ograničenom obimu i na osmanistiku, dok se od 2008. godine djelokrug istraživanja proširuje i na novija historijska razdoblja.