Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preuranjena kampanja

Centralna izborna komisija BiH kaznila SNSD i DNS

CIK zgrada
Foto: D.B./ Fokus.ba

Predsjedavajuća CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je na sjednici da je ovo opomena svim zvaničnicima da na svojim privatnim društvenim mrežama ne mogu promovisati programe stranke

Centralna izborna komisija (CIK) BiH kaznila je danas SNSD sa 4.000 KM i DNS sa 3.000 KM zbog, kako je navedeno, preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih sredstava.

Iz CIK-a navode da je SNSD kažnjen jer je načelnica opštine Jezero Snježana Ružičić na ličnom i profilu opštine promovisala sebe i SNSD, čiji je član, a čime je kao nosilac mandata i izvršne funkcije “zloupotrijebila javno sredstvo i resurs za promociju stranke”, prenosi Srna.

Kazna DNS-u je izrečena jer je savjetnik ministra sigurnosti u Vijeću ministara i predsjednik Gradskog odbora ove stranke u Zvorniku Dobrica Kucalović, kako je navdeno iz CIK-a, vodio preuranjenu kampanju.

Istom odlukom Kucaloviću je naloženo da sa društvene mreže ukloni sporne objave zbog kojih mu je izrečena kazna.

U oba slučaja CIK je proveo postupak po službenoj dužnosti na osnovu prijave Transparency Internationala.

Predsjedavajuća CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je na sjednici da je ovo opomena svim zvaničnicima da na svojim privatnim društvenim mrežama ne mogu promovisati programe stranke, dok je članica Komisije Vanja Bjelica Prutina ocijenila da bi bilo dobro da izrečene kazne imaju i preventivni karakter za druge.