zbog koronavirusa

Centralna pješačka zona i Baščaršija u Sarajevu danas pusti

sarajevo – korona 6

Ulice Sarajeva, koje nedjeljom uglavnom budu pune šetača, ovoga puta su prazne

Iako je u Sarajevu u nedjelju bilo pravo proljetno vrijeme na ulicama glavnog bh. grada nije bilo mnogo ljudi, što ukazuje da su građani ozbiljno shvatili preporuke nadležnih organa u cilju sprečavanja širenja korona virusa, i da ih uglavnom poštuju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ulice Sarajeva, koje nedjeljom uglavnom budu pune šetača, ovoga puta su prazne. Zatvoreni su i ugostiteljski objekti, a kod Sebilja na Baščaršiji, omiljenog okupljališta turista, mogli su se vidjeti samo golubovi.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjem zasjedanju donijela zaključak kojim se pooštravaju mjere u borbi protiv novog koronavirusa. Tako je zaključkom predviđena zabrana svih okupljanja, i javna i privatna, sa više od 20 osoba. Dodaje se kako će ova organizovana okupljanja sa 20 i manje osoba morati poštovati propisanu socijalnu distancu te sve aktere adekvatno opremiti zaštitnom opremom (maske i rukavice).

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koji su objavljeni u nedjelju ujutru, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 17 oboljelih od COVID-19.