Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Toplane Sarajevo

Centralno grijanje: Može se isključiti, ali to košta, a postoje i uslovi

grijanje radijator
Foto: Pixsell

U periodu od 1.1. do 31.12.2023. godine zaprimljeno je ukupno 448 zahtjeva korisnika usluga za izdvajanje ukupno 385 prostora iz toplifikacionog sistema. Odobreno je isključenje za ukupno 14 prostora

Cijena centralnog grijanja u Sarajevu značajno je porasla u posljednje dvije-tri godine, pa građani sve teže iznalaze načine da izmire režijske troškove. Osim toga, u gradu je mnogo praznih stanova u kojima vlasnici tek povremeno borave, ali račune moraju plaćati.

U KJKP Toplane Sarajevo prošle godine pristigao je veliki broj zahtjeva za isključenje iz sistema centralnog grijanja. Kakvi god da su razlozi onih koji to traže, broj odobrenih zahtjeva je zanemariv.

-U periodu od 1.1. do 31.12.2023. godine zaprimljeno je ukupno 448 zahtjeva korisnika usluga za izdvajanje ukupno 385 prostora iz toplifikacionog sistema. Odobreno je isključenje za ukupno 14 prostora. Analizom zahtjeva korisnika zaprimljenih u tom periodu utvrđeno je da se određeni broj zahtjeva odnosi na iste prostore za koje su korisnici podnosili zahtjeve u prethodnim periodima ili su više puta u izvještajnom periodu korisnici usluge podnosili zahtjev za isti prostor. Iz tog razloga nije moguće dati tačan podatak o ukupnom broju podnesenih zahtjeva za isključenje prostora – navodi se u dopisu koji je iz KJKP Toplane dostavljen Skupštini KS.

Za pet godina 134 isključenja

Iz istog dokumenta saznajemo da je ukupan broj prostora koji više ne koristi usluge centralnog grijanja 2.193, te da je najveći broj njih isključen iz toplifikacionog sistema zaključno sa 31. decembrom 2018. godine. Nakon toga, znači za više od pet godina, evidentirana su samo 134 isključenja.

O tome hoće li zahtjev korisnika biti udovoljen odlučuje komisija.

-Komisija za privremena izdvajanja stambenih/poslovnih prostora iz toplifikacionog sistema Preduzeća vrši analizu pojedinačnih zahtjeva korisnika za isključenje sa aspekta tehničkih mogućnosti, uticaja na kvalitet toplotne energije i standard drugih korisnika u objektu, kao i da li postoji negativan okolinski uticaj – pojašnjava za Fokus glasnogovornica Toplana Irma Ašćerić.

Korisnici kojima je data saglasnost u obavezi su platiti isključenje u skladu sa važećim cjenovnikom usluga KJKP Toplane Sarajevo. Ašćerić navodi da je nemoguće reći o kojem se iznosu okvirno radi jer zavisi od toga koliko se tehnološke vode mora ispustiti iz sistema odnosno iz unutrašnjih instalacija u objektu, zatim od troškova materijala za isključenje i angažovanja radnika…

Nema grijanja, nema računa

Uglavnom, neki korisnici ostali su bez grijanja zato što su to željeli, a drugi, pak, zbog dugovanja.

-Za ukupno 1.075 isključenih prostora nisu evidentirana potraživanja za usluge centranog grijanja zaključno sa februarom 2024. godine. Za preostalih 1.118 u bazi korisnika usluga evidentirana su potraživanja – navodi se u odgovoru na zastupničko pitanje.

U objektima sa jednocijevnim sistemom razvoda trenutno je isključen 1.181 prostor, a sa dvocijevnim sistemom ukupno 1.012 prostora. Za vrijeme isključenja korisnicima usluga se ne obračunava nikakva naknada.

Prema Zakonu o komunalnim djelatnostima, uslov za izdvajanje prostora iz sistema je da postoje tehničke mogućnosti, da se ne ugrozi kvalitet i standard ostalih korisnika, te da to ne utiče negativno na okolinu. Ranije su građani uz zahtjev morali priložiti potpisanu saglasnost ostalih stanara, uz navedene brojeve ličnih karata. Međutim, Agencija za zaštitu ličnih podataka u februaru 2019. godine donijela je Rješenje kojim to zabranjuje.