Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obraćanje vijećnicima

Čergić: Novalić mi je rekao “dobri ste, svaka čast, ali ima vas brate mnogo”

cergic (1)

Za četiri godine Nadzornog odbora kojeg Novalić želi promijeniti, a ostavio je odbore u drugim rudnicima i Elektroprivredi BiH, u našem rudniku je ostvarena dobit od 9,9 miliona KM

Vijećnici Općinskog vijeća Banovići danas raspravljaju o aktuelnoj situaciji u Rudniku mrkog uglja (RMU) Banovići, nastaloj nakon odluke Vlade FBiH o razrješenju članova Nadzornog odbora.

Na samom početku današnje vanredne sjednice Općinskog vijeća prisutnima se obratio direktor RMU Banovići Munever Čergić koji je, kako je naveo, iznio pravu istinu o stanju u rudniku, ali i zastoju u izgradnji Termoelektrane u Banovićima.

Čergić je kazao kako je priča o projektu počela 2008. godine, ali on do danas nije realiziran zbog brojnih problema, a jedan od glavnih je nemogućnost zatvaranja finansijske konstrukcije zbog domaćeg konzorcija banaka.

Prilikom priče o prvom konzorciju banaka u 2016. godini RMU Banovići, prema Čergićevim tvrdnjama, imao je podršku federalnog premijera Fadila Novalića, ali je nakana brzo iščezla.

Čergić je kazao kako je početkom 2017. godine formiran novi konzorcij domaćih banaka na Novalićev prijedlog, međutim, tri-četiri mjeseca kasnije došlo se do toga “da je od vrha SDA naređeno da se taj projekt prikoči”, odnosno da vodeća banka u konzorciju to zaustavi. Od tada do danas, kazao je Čergić, nikada nije stigao odgovor vodeće banke u konzorciju da li izlazi iz projekta.

“Nakon toga je formiran novi konzorcij početkom ove godine, a gdje nas je premijer Novalić pozvao, te rekao da su Bakir Izetbegović i Mirsad Kukić dogovorili koaliciju te da mi možemo krenuti u projekt. Vlada FBiH i banke su tražili dodatnu studiju, što smo i uradili. Predali smo je Vladi, a premijer je sazvao sve bankare, konsultante i predstavnike rudnika. Međutim, kada smo došli na sastanak, nije bilo nikoga iz Vlade FBiH. Premijer je time pokazao da nema namjeru za realizaciju projekta”, tvrdi Čergić.

Od tada, tvrdi Čergić, Novalić radi na smjeni uprave banovićkog rudnika.

“Mi smo u petak u 15 sati objavili konkurs za prijem 150 uposlenika, a to su uposlenici koji rade od 3. januara ove godine. Kada su to saznali u Vladi FBiH, sazvali su telefonsku sjednicu i odlučili da nema ništa od prijema”, istakao je Čergić.

Kako je naveo, Uprava rudnika se s premijerom Novalićem posljednji put vidjela na sastanku u vezi s kolektivnim ugovorom.

“On je izlagao i otišao, te nam tom prilikom rekao: ‘Neki rudnici će se ugasiti’, a kasnije je potvrđeno da je to otprilike sedam jama uz neke rudnike. U principu, ostat će rudnici Banovići, Kreka i Kakanj. Meni, a i Zijadu Lačiću je rekao: ‘Dobri ste, svaka vam čast, ali, ima vas, brate, mnogo. Treba vas raspoloviti'”, kazao je danas Čergić.

Istakao je i da od Vlade FBiH RMU Banovići nikada nisu dobili pomoć, naglasivši da im se na sve moguće načine nastoji otežati poslovanje.

RMU Banovići također nije u koncernu Elektroprivrede BiH, a Čergić kaže da u taj sastav neće ući ni u narednom periodu.

“Moram reći da smo u decembru 2017. bili kod Bakira Izetbegovića, tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, koji nam je kazao: ‘Uđite u koncern Elektroprivrede BiH i nećete imati problema’. Mi ne želimo ući u koncern koji, između ostalog, nije pravno zaokružen, niti restrukturiran, sa sedam propalih rudnika, uz dugovanja”, naveo je Čergić.

Direktor banovićkog rudnika upozorio je na to da, ako dođe do smanjenja broja zaposlenih za 50 posto, neće se moći realizirati proizvodnja. To sa sobom povlači i manje prihoda, te smanjenja općinskog budžeta.

U ovom trenutku u banovićkom rudniku je zaposleno 2.900 ljudi, a to bi se, kako je kazao Čergić, Novalićevim nastojanjima moglo smanjiti na 1.500.

“Rudnik Banovići je riješio sve svoje probleme, a od 2008. nikome nije dužan nijednu marku. Za četiri godine Nadzornog odbora kojeg Novalić želi promijeniti, a ostavio je odbore u drugim rudnicima i Elektroprivredi BiH, u našem rudniku je ostvarena dobit od 9,9 miliona KM. Investirano je 71 milion KM, a u toku je 28 miliona maraka novih investicija”, naglasio je Čergić.

On je na kraju kazao i da u proteklim danima u RMU Banovići boravi između 30 i 40 inspektora koji provjeravaju način rada ovog preduzeća.