Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za ekologiji i energiju

Zaštita rijeke Spreče zahtijeva zajedničko djelovanje

spreca

Dan rijeke Spreče prvi put je obilježen prošle godine kad se šest općina (Šekovići, Osmaci, Kalesija, Gračanica, Petrovo i Doboj Istok) i osam škola iz tih općina ujedinilo

Sadnjom stabala i svečanom manifestacijom u Kalesiji obilježen je Dan rijeke Spreče, u okviru kampanje ‘Voda za sve!’ koju uz podršku Evropske unije, realizira Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Organizator navodi da je, s obzirom da ta rijeka povezuje dva bh. entiteta i ima višestruki značaj za cijeli region, cilj obilježavanja tog datuma da se istakne značaj i potreba zajedničkog djelovanja na njenoj zaštiti.

– Zaštita rijeke Spreče mora da se izdigne iznad entitetskih, stranačkih i pojedinačnih interesa. Zagađenje vodnih resursa je veoma ozbiljan problem u BiH. Njegovo rješavanje je dugotrajan i sveobuhvatan proces, pri čemu je neophodna uključenost nadležnih institucija svih nivoa vlasti, privrednog sektora, građana i organizacija civilnog društva i medija. Svi smo mi u isto vrijeme i zagađivači i žrtve nastalog stanja i ovaj problem možemo samo zajedničkim i planskim djelovanjem riješiti – istakli su u Centru za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Dan rijeke Spreče prvi put je obilježen prošle godine kad se šest općina (Šekovići, Osmaci, Kalesija, Gračanica, Petrovo i Doboj Istok) i osam škola iz tih općina ujedinilo, te odlučilo zajedno raditi na zaštiti te rijeke.

U okviru kampanje ‘Voda za sve!’ održan je i okrugli sto u Tuzli. Predstavnici nadležnih ministarstava, inspekcije, univerziteta, organizacija civilnog društva i građani suglasni su da je potrebno hitno nastaviti proceduru usvajanja novog nacrta Zakona o vodama FBiH.

Na tom skupu upriličena je i projekcija kratkog filma o rijeci Spreči i jezeru Modrac te prezentacija dokumenta ‘Analiza postojeće legislative u oblasti zaštite vodnih resursa u Federaciji BiH’.

Kampanja ‘Voda za sve!’ odnosi se na industrijsko zagađenje voda, a u fokusu ima rijeku Spreču i jezero Modrac. Realizira se u okviru projekta Eko BiH, koji finansiraju Evropska unija i Francuska ambasada u BiH.