Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Kriznog štaba

Čerkez: Mjere samoizolacije će važiti dok ih ne skinemo

goran cerkez

Kao što smo i ranije govorili šoping centri su planirani da se otvore u trećoj fazi popuštanja mjera

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez u redovnom obraćanju na današnjoj pres konferenciji nekoliko puta odgovarao je na pitanja kada će se ukinuti samoizolacija za građane koji ulaze u BiH.

“Mjere su na snazi i ako budemo pravili izuzetak za izuzetkom neće biti dobro. Mi ćemo i ove nedjelje razmatrati mjere i nadam se da ćemo i do juna ići s ublažavanjem mjera kada je riječ o samoizolaciji.

Prije svega moram reći da se u posljednjih 10-tak dana pravi pritiska na nas da ukinemo mjere. Nas vodi epidemiološka situacija. Ne gledamo samo stabilnu u BiH situaciju, nego i zemlje odakle dolaze osobe. Prema tome još moramo biti oprezni.

Svjesni smo da su mnogi nezadovoljni, ali svjesni smo i da bi nezadovoljstvo bilo još veće da se vratimo na neke restrikcije. Mi moramo spriječiti unos virusa. Mi razmatramo i ove sedmice ćemo razmatrati kako ublažiti ovu mjeru i šta ćemo s njima“, kazao je Čerkez.

Kada je riječ o testiranju na granici Čerkez je kazao da treba razmisliti o tome.

“U ovom trenutku najbolja mjera je samoizolacija gdje vi u inkubacionom periodu ne možete nikog zaraziti“, kaže Čerkez.

Na ponovljeno pitanje oko ukidanje mjere samoizolacije odgovorio je:

“Mjera će biti prisutna dok je ne skinemo. Epidemiološka situacija je takva da se ne preporučuje skidanje. Situacija u mnogim zemljama Evrope je takva da ne omogućava da se ukine mjera samoizolacije, rekao je Čerkez te odgovorio i kada se očekuje otvaranje šoping centara u BiH.

“Kao što smo i ranije govorili šoping centri su planirani da se otvore u trećoj fazi popuštanja mjera. Prema tome šoping centri bi se trebali otvoriti između 23. i 28. maja, rekao je Čerkez.

Kada je riječ o eventualnom povratku u školu Čerkez je kazao da nema smisla nekih 10-15 dana vraćati djecu i ugrožavati ih.

“Trebamo se spremati za jesen”, kazao je Čerkez.