Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomoćnik ministra za javno zdravlje

Čerkez: U FBiH još nije bilo pokušaja liječenja krvnom plazmom

goran cerkez

Ukoliko nastavimo i dalje pridržavanje mjera imat ćemo već koncem mjeseca maja vraćanje normalnijem načinu života, kazao je Čerkez

Pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez u redovnom obraćanju kazao je da rezultati koje smo konačno ostvarili čine ih zadovoljnim ali i opreznim.

„Krenuli smo u liberalizaciju režima. Epidemija nije gotova i bit će obolijevanja, ali nadam se kontrolirano. To zavisi od nas, socijalna distanca, nošenje maski i rukavica i pranje ruku doprinijet će da ne idemo u neke nove negativne trendove.

Danas je dan bez ijednog pozitivnog slučaja, veći broj je oporavljenih i to je dobar pokazatelj. Po smrtnosti se nalazimo iza Srbije, Crne Gore i Slovenije. Kad poredimo s evropskim zemljama daleko smo ispred njih. Pridržavanje treće generacije i najmlađih je doprinijelo da imamo dobre rezultate.

Ukoliko nastavimo i dalje pridržavanje mjera imat ćemo već koncem mjeseca maja vraćanje normalnijem načinu života“, kazao je Čerkez.

Poslodavce moli da vode brigu i da ne puštaju u radnje osobe bez zaštite.

Kada je riječ o broju ljekara Čerkez je kazao da se treba reorganizirati, ali da se u narednom periodu očekuje potpuno normaliziranje pružanja zdravstvenih usluga.

„Kovid ambulante će morati ostati i dalje. Upute su date, standardi su dati i u skladu s tim i kapacitetima koje postoje službe su se organizirale“, dodao je Čerkez.

U bolnicama FBiH nije bilo pokušaja liječenja krvnom plazmom ljudi koji su preboljeli bolest.